Vatromet u Banjaluci povodom Dana državnosti Srbije FOTO

22:15, 14.02.2018.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske upriličio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine vatromet povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije.

Banjalučani su večeras uživali u petominutnom vatrometu, kojim se Srpska pridružila proslavi Sretenja - Dana državnosti Srbije.

"Budući da je Srbija matica srpskog naroda, Dan državnosti na izvjestan način predstavlja i praznik Republike Srpske", saopšteno je danas iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike Srpske.

Бањалука - ватромет поводом Дана државности Србије 2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u čestitki koju je danas uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Sretenja istakao da Srpska i Srbija imaju snažne i neraskidive bratske veze, zajedničku prošlost i tekovine koje baštine kao simbol bliske povezanosti i jedinstva.

On je naglasio da je, zbog svega toga, snažna i prosperitetna Srbija od velike važnosti za mir, stabilnost i napredak za sve u Republici Srpskoj, ali i za cijeli region.

Бањалука - ватромет поводом Дана државности Србије 1

Danas je, prvi put u modernoj istoriji Srbije, počasna paljba povodom Dana državnosti izvedena istovremeno u tri grada - Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U Orašcu će sutra biti održana centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, kojoj će prisustvovati najviši znaničnici Srbije i Srpske.

Sretenje se u Srbiji obilježava u znak sjećanja na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

(Srna)