Vašington post: Sjeverna Koreja ima mini nuklearne bojeve glave

07:24, 09.08.2017.
Thumbnail

Sjeverna Koreja uspješno je proizvela minijaturnu verziju nuklearne bojeve glave, zaključili su obavještajci SAD u povjerljivoj procjeni, piše "Vašington post".

Kako navode, te minijaturne verzije bojeve glave mogu da stanu u raketu, a time je Sjeverna Koreja prešla ključni prag na putu ka statusu nuklearne sile.

Američka Odbrambena obavještajna agencija (DIA) zaključila je u novoj analizi krajem jula da sjevernokorejski lider Kim Džong Un sada posjeduje do 60 nuklearnih bojevih glava, dok neki nezavisni stručnjaci vjeruju da je taj broj znatno manji, javio je Vašington post.

To otkriće vjerovatno će povećati zabrinutost zbog sve veće prijetnje Sjeverne Koreje koja, čini se, znatno brže razvija svoj nuklearni program nego što su mnogi stručnjaci predvidjeli.

Američki zvaničnici zaključili su prošlog mjeseca da je Pjongjang takođe nadmašio očekivanja po pitanju izrade interkontinentalne balističke rakete sposobne da dobaci do kopna SAD.

Od prve nuklearne detonacije Sjeverne Koreje prošlo je više od 10 godina, a mnogi analitičari vjerovali su da će proći dosta vremena prije nego što njeni naučnici izrade kompaktnu bojevu glavu koju rakete mogu da isporuče do udaljenih meta. U dokumentu od 28. jula navodi se da je ta kritična prekretnica već pređena, navodi Vašington post.

U dijelu tog dokumenta, u koji je Vašington post imao uvid, navodi se da "američka obavještajna zajednica procjenjuje da je Sjeverna Koreja proizvela nuklearno oružje koje mogu da ponesu interkontinentalne balističke rakete".

Još nije poznato da li je sjevernokorejski režim uspješno testirao smanjenu verziju nuklearne bojeve glave, iako je Sjeverna Koreja prošle godine objavila da jeste.

Stokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je početkom jula da je Rusija na početku 2017. godine imala 7.000 nuklearnih bojevih glava, SAD 6.800, Francuska 300, Kina 270, Velika Britanija 215, Pakistan 130-140, Indija 120-130, a Izrael 80 glava. Taj institut procjenio je da Sjeverna Koreja ima između 10 i 20 nuklearnih bojevih glava.

(Beta)