Uživajte u blagodetima kupine

10:08, 12.09.2016.
Thumbnail

Ova superhrana obiluje vrlo ljekovitim antioksidansima, ali je ujedno i dobar saveznik u borbi sa viškom kilograma.

Kupine su izvor vitamina

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava (npr. Alchaimer).

Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem, jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo.

Ako se jedu redovno, kupine takođe pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u regulisanju tjelesne težine.

Kupina kao prirodni aspirin

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperature i djeluje protuupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svježih kupina.

Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Protiv dijabetesa i anemije

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zacjeljuju. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi. Sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

Čaj od listova kupine

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine s 250ml ključale vode. Ostavi da odstoji deset minuta i procijedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga takođe grgljati kod grlobolje, upale akni i afti.

Čaj za čišćenje krvi

Pomiješajte 100 g listova kupine, 100 g listova koprive, 50 g lista zove i 50 g lista maslačka. Od ove čajne mješavine uzima se vrhom puna kašičica, prelije šoljom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i procijedi. Pije se 2 do 3 šolje na dan u gutljajima, podijelite na čitav dan.

Kupinovo vino za mršavljenje

Tri puta dnevno, deset dana uzastopno pijte (poslije jela) po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje tjelesne mase, kupinovo vino koristi se i za liječenje slabokrvnosti. Dobro djeluje i protiv stresa jer umiruje.

Preparat protiv anemije

Stavite 100 g osušenog lista kupine i 100 g lista korpive u 2 litra domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji čitav dan i nakon toga prokuvajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu napitka svaki dan.