Uz kašičicu ovog začina kilogrami nestaju

17:49, 16.11.2015.
Thumbnail

Bliži se zima, a s njom i taloženje kilograma. Ali, ako svakog dana budete jeli samo jednu kašičicu ovog začina, nećete nabaciti ni gram sala.

Kim je jedan od najstarijih poznatih začina, koji se koristio još prije više od 5.000 godina, a sada je dokazano i to da je veoma djelotvoran u borbi s viškom kilograma.

Naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu sproveli su zanimljivo istraživanje. Oni su formirali dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma.

U periodu od tri mjeseca, i jednoj i drugoj grupi je propisan meni po kojem je trebalo da unose 500 kalorija manje dnevno. Prva grupa ispitanica u to je vrijeme jela tri grama kima u prahu dnevno, umiješanog u 140 grama jogurta. Druga grupe žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kima.

Nakon tri mjeseca, žene iz prve grupe, koja je konzumirala jogurt s dodatkom kima, izgubile su oko jedan-četiri kilograma više od ispitanica iz druge grupe. Istraživanje je još impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su učesnice iz prve grupe izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge grupe.

Kako je došlo do velikih promjena u kilaži od samo jedne kašičice kima na dan? Ovaj začin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po tome što spriječava zadržavanja holesterola u organizmu. Pošto je riječ o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri mršavljenju, naučnici smatraju da se to dešava i zato što ubrzava metabolizam.

Želite da isprobate čudotvorno djelovanje kima na kilažu? Budući da običan jogurt i nije baš najbolja ideja za konzumiranje ovog začina, postoje mnogo ukusniji načini na koje možete iskoristiti njegove blagodati.