Utvrđene izmjene Zakona o OBA

20:21, 20.03.2018.
Thumbnail

Stotine istraga u bh. Tužilaštvu je na ledu, nakon što je propao još jedan pokušaj u Savjetu ministra da usvoji dopune zakona o krivičnom postupku čije pojedine odredbe je Ustavni sud osporio prije osam mjeseci.

Ukoliko do četvrtka ne bude usvojene izmjene, Ustavni sud bi mogao staviti van snage pojedine odredbe, a u tom slucaju , ugrozeni su svi predmeti koji se oslanjaju na sporne clanove. O prijedlogu ministara pravde o izmejnama zakona, danas se nije govorilo u Savjetu ministara, jer ministri iz SDA nisu prihvatili da se dopune uopste nađu na dnevnom redu.

"Iskazujem još jedanput svoje žaljenje o njemu na Savjetu ministra da on bude upućen u dalju proceduru, jer sada se nalazimo u jednoj situaciji, negurnosti, ne znamo šta nas čeka sutra, ne znamo hoće li ustavni sud za dva dana, ne znamo hoće li Ustavni sud za dva dana donijeti odluku o brisanju tih širnih članova, tako da neka nam je bog na pomoći", rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Ugrožene su i čak i pojedine presude u bh. sudu, poručuje ministar bezbjednosti. Ipak, i on smtra da se o svemu još treba usaglašavati, iako je ostalo malo vremena za dogovor. Ni Draganu Mekticu ne sviđaju se neki prijedlozi.

"Ukinuto je da u Tužilaštvu BiH, ustvari promjemijenjeno je ne postoji i ne odlučuje o bitnim stvarima, kolegiji, tužilaca, već samo tužilac, meni je to neprihvatljivo, zbog specifičnosti BiH, ja mislim da je bolje da postoji taj kolegiji", rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Sudije Ustavnog suda BiH, na zahtjev HDZ-ove Borjane Krišto, ranije su proglasili neustavnim pojedine članove Zakona o krivičnom postupku. One dijelove koji se odnose na prava svjedoka da ne odgovraju na pojedina pitanja, ako im se ne da imunitet, zatim dio koji se tiče krivičnih dijela za koja se mogu odrediti posebne istrazne radnje.

U međuvremenu, SDA je svoj prijedlog uputila u bh. parlament, ali o detaljama tog rješenja ministar pravde nije informisan.

"Nije u mojoj ingereciji, i ja ne bih to mogao da komntarišem", rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Istom odlukom Ustavni sud je osporio i pojedine članove Zakona o obavještajno – bezbjednosnoj agenciji, a koji se odnosi na neograničen period praćenja i prisluškivnja. I tu je bilo mnogo polemike. Savjet ministra danas je ipak usvojio prijedlog ministra bezbjednosti da se taj period ograniči na četiri godine, a po potrebi produži još toliko.