Usvojena deklaracija o Pelješkom mostu

19:48, 13.09.2017.
Thumbnail

Priča o Pelješkom mostu dobila je epilog u bh. parlamentu. Usvojena je deklaracija, koju su potpisala 24 poslanika.

Traže od Hrvatske i Evropske unije da obustave gradnju mosta, i da se vrate razgovorima sa BiH oko razgraničenja na moru. Od bh. institucija se traži da ukoliko ne bude dogovora sa Hrvatskom, preduzmu sve mjere kako bi zaštitili prava BiH.

"Mi ne sporimo da Hrvatska treba da spoji svoju teritoriju, ali tražimo i pravo BiH na otvoreno more", rekao je Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA u PD PS BH.

"Čini mi se da u ovom trenutnku nisu stvreni uslovi da se deklaracja usvaja ovakvog tipa, s obzirom da ona ništa neće riješiti", kaže Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a u PD PS BiH.

Iz HDZ-a poručuju da deklaracija nema nikakav pravni značaj ni u BiH, a kamoli u Hrvatskoj. I SDS je imao svoje uslove. Kao uslov za podršku tražili su da se deklaracija dopuni pozivom Hrvatskoj da ubrza izgradnju mosta u Gradišci, da uvrsti unsku prugu kao međudržavni projekat i da prepoznaju značaj izgradnje Jonsko - jadranske magistrale, preko Popovog polja.

"Prvo neophodne je riješiti pitanje granice u Kostajnci. Taj neriješen problem svakodnevno utiče na živote ljudi. Ljudima granica prolazi kroz dnevnu sobu. Rijeka Una jedanaest puta prelazi sa jedne strane na drugu", ističe Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

Klub SDA je cak tri puta tražio ponovno glasanje o deklaraciji, a što se tiče SNSD-a, ona nema njihovu podršku, čak ni uz SDS-ove dopune , jer će kađu sve stvoriti dodatne probleme kada je u pitanju državna granica. A i današnja rasprava je kažu prošla bez najvažnijih gostiju.

"Jasnost treba da zna da na sjednici nije bio niti ministra inostranih poslova, niti ministra saobraćaja, niti iko iz Predsjedništva BiH", rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Deklaracija je usvojena nakon što je iz BiH u kratkom roku u Hrvatsku poslato čak šest pisama različitog sadržaja oko izgradnje Pelješkog mosta. Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, prenio je svoje stavove hrvatskoj predsjednici, kojoj je rekao da nema prepreke za izgradnju mosta, što je razljutilo Bakira Iztebegovića.