Usvojen budžet Banjaluke, Umičević: Načelnica Šljivar je žena zmaj

18:02, 26.12.2016.
Thumbnail

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas budžet grada za 2017. godinu u iznosu od 130,75 miliona KM, što je 2,2 miliona KM više u odnosu na nacrt budžeta.

Po usvajanju budžeta, gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je budžet usvojen glasovima odbornika vladajuće koalicije, ali i dijela predstavnika opozicionih partija. On je naglasio da su u budžet ugrađeni amandmani predstavnika vladajućih partija, ali i opozicije.

- Okvir usvojenog budžeta daje mogućnost za razvoj novih politika u gradu. Pored toga, budžetom su povećana i predviđena izdvajanja za zapošljavanje i samozapošljavanje, poljoprivredne subvencije, stambeni program, pitanje izbjeglica, vodozaštite i još nekih komunalnih potreba – kazao je Radojičić.

On je najavio da će Skupštini grada krajem prvog ili početkom drugog kvartala 2017. godine predložiti rebalans ovog budžeta, pošto bi u međuvremenu trebalo doći do refinansiranja postojećeg gradskog duga od 75 miliona KM koji bi trebalo da bude zamijenjen znatano povoljnijim kreditnim sredstvima nego što je to danas slučaj.

Gradonačelnik je precizirao da su budžetom, između ostalog, povećani planirani prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i renti, u skladu sa očekivanom većom privrednom i građevinskom aktivnošću.

Prema njegovim riječima, u budžet je ugrađen i očekivani grant od milion KM za dječije vrtiće, koji bi trebalo da poveća broj mjesta u gradskim vrtićima.

Uvećana suma očekuje se od Vlade RS za projekat vodosnabdijevanja „Crno vrelo“, koji nije realizovan ove godine. Poreski i neporeski prihodi Grada projektovani su u iznosu od 119,9 miliona KM, što je u odnosu na nacrt budžeta manje za 650.000 KM.

Subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje iznose milion maraka, dok su subvencije za poljoprivredne projekte 800.000 KM.

- Rashodi su prekomponovani u skladu sa novom sistematizacijom gradske administracije i povećana su sredstva za subvencije za zapošljavanje i u oblasti obrazovanja i kulture - pojasnila je v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, dodajući da se očekuje i grant od milion KM za gradnju vrtića.

Opozicija je negodovala da ovakve stavke ne čine razvojni budžet.

- Tražio sam da se podsticaji za poljoprivredu u iznosu od 800.000 KM usmjere za izgradnju otkupne stanice za domaće poljoprivredne proizvode kako bismo stvarno pomogli razvoju poljoprivede - pojasnio je odbornik Zoran Talić (PDP), međutim, ovaj amandman nije usvojen.

Nova stavka u budžetu je subvencionisanje javnog prevoza od 50.000 KM za ekonomski neopravdane linije na kojima nema mnogo putnika, a koje su građanima ipak potrebne.

Prihvaćen je amandman odbornika Draška Stanivukovića da se povećaju sredstva za pronatalitetnu politiku sa 35.000 na 50.000 KM.

Za izradu Urbanističkog plana grada, koji je Banjaluci neophodan jer se koristi dokument star četrdeset godina, predviđeno je 578.000 KM.

Za stipendije će kao i ove godine biti izdvojeno 1,5 miliona maraka i za sport 1,1 milion KM.

Marinko Umičević, kao odbornik koji je već treći saziv u skupštinskoj klupi, optimističan je u vezi budžeta za 2017. godinu.

- Božana Šljivar je žena zmaj i nadam se da ćemo uspjeti da izguramo ovaj budžet - poručio je on.

Grantovi su predviđeni u iznosu od 6,2 miliona KM, a najznačajnija su izdvajanja u oblasti sporta - 2,1 miliona KM za Gradski olimpijski bazen. Budžetska rezerva je pola miliona maraka.

Nastavk 5. sjednice Skupštine je sutra u 9 časova.