Ustoličen episkop bihaćko-petrovački Sergije

20:02, 10.09.2017.
Thumbnail

Okupljeni vjernici i sveštenstvo oko Hrama svetih apostola u Bosanskom Petrovu dočekali su ustoličenje novoizabranog episkopa Sergija. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novog episkopa vjernici su dočekali sa radošću, ali i očekivanjima.

Episkop Sergije pozvao je vjernike da se što više okupljaju oko Hrama. Područje bihaćko-petrovačke eparhije je, kaže, teško stradalo, a sa vjernicima će, kaže, graditi novi mir.

"Dvojake su potrebe, s jedne strane vas postavljati, svoju crkvu i svoj narod. Sabor nas je postavio da budete na mjestu i po obličju Hristovom, a to znači da vršite službu Hristovu", poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novoizabrani episkop rekao je vjernicima da se na ovaj način vraća putu sa kojeg je i počeo duhovno uzdizanje.

Episkop Sergije izabran je na redovnom zasijedanju arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a na tom mjestu zamijenio je vladiku Atanasija.

Ministar finansija, Zoran Tegeltija, poručio je da srpski narod u bihaćko-petrovačkoj eparhiji još nije ostvario svoja prava, u prvom redu pravo konstitutivnosti. Zbog toga je, kaže, pred novim episkopom veliki zadatak. Podrška mu je stigla iz Srbije, ali i Srpske.

"Vlada Republike Srbije i predsjednik Republike Srbije i na ovaj način pokazuje koliko nam je stalo do Srba, bez obzira gdje oni žive, a država Srbija prem BiH, kao jedan garant Dejtonskog sporazuma želi da BiH bude stabilna, da buide mirna", rekao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Republike Srbije.

"Generalno, Srpska pravoslavna crkva je, u suštini, jedini stub oko koga se ovaj narod i može okupiti. Zato je na episkopu Sergiju velika obaveza i odgovornost, da bude tačka oko koje će se ljudi ovdje okupljati", poručio je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Svečanosti ustoličenja novoizabranog episkopa Sergija prisustvovali su i pripadnici pješadijskog puka Oružanih snaga, ali i predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.