Uskoro prvi McDonald's u Pjongjangu?

17:54, 03.06.2018.
Thumbnail

Kao znak dobre volje prema SAD-u, predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un mogao di dopustiti ulazak McDonald'sa u zemlju, navodi The Washington Post.

Naznake takve mogućnosti, "kada tenzije popuste" još je u aprilu dao savjetnik Sjeverne Koreje, Čung in Mun. Na McDonald’s se već dugo gleda kao na simbol zapadne kulture i kapitalizma, posebno u komunističkim zemljama.

“Ovo se dogodilo u brojnim i različitim komunističkim zemljama. Jednom kada ostvare drugačiji kontakt sa Zapadom, njihov pogled se mijenja, a to obično počinje s McDonald’som ili Coca-Colom", rakao je Dženi Taun, istraživač u Stimson centru. Od svog osnivanja, navodi The Washington Post, McDonald’s nije bio samo restoran brze hrane, već i snažan simbol globalizacije. Trenutno posluje u 120 zemalja i ima 37.241 restoran koji su nalik jedan drugom.

Za Kim Jong Una se vjeruje da voli burgere: kako su 2011. godine izvijestile južnokorejske novine, za njega su redovno stizali McDonald'sovi proizvodi avionom iz Kine. A veliki ljubitelj brze hrane je i američki predsjednik Donald Tramp.

Pozivajući se na NBC, tekst navodi kako se Kim nada da će franšiza McDonald'sa biti otvorena u Pjongjangu dijelom kako bi osigurao tu vrstu hrane za buduće bilateralne konferencije. Ipak, Kajla Orta, analitičarka u Wilson Centru navodi kako ne može zamisliti da će se to dogoditi.

“Vrlo vjerojatno američki tip restorana brze hrane u Sjevernoj Koreji ćemo vidjeti kao trijumf kulturne diplomatije. Ali još smo daleko od toga dana, kazala je.

(Novac.hr)