Uragan "Irma" zahvatio Kubu, Florida se priprema za evakuaciju

10:15, 09.09.2017.
Thumbnail

Uragan "Irma" koji je po jačini svrstan u petu kategoriju na Safir-Simsonovoj skali zahvatio je sjeverni dio obale Kube nakon što je u oluji na istoku Kariba poginula 21 osoba, a više miliona stanovnika američke države Florida priprema se za evakuaciju.

"Irma" je na svom putu već uništila nekoliko manjih ostrva na sjeveroistoku Kariba poput Barbuda, Svetog Martina te Djevičanskih ostrva. Neposredno nakon prolaska "Irme" mještani karipskih ostrva pripremaju se za dolazak nove oluje "Hoze".

Američki Centar za praćenje uragana /NHC/ saopštio je da je "Irma" zahvatila arhipelag Kamagej udarima vjetra brzine od 260 kilometara na čas.

Prema očekivanjima stručnjaka, "Irma" će ujutru stići do Floride i izazvaće veliku štetu poplavama i udarima vjetra.

NHC u svom posljednjem saopštenju navodi da je "Irma" trenutno udaljena oko 440 kilometar jugoistočno od Majamija.

Od 1851. godine Ameriku su zahvatila samo tri uragana kategorije pet.

"Preostaje nam veoma malo vremena. Ako ste u zoni predviđenoj za evakuaciju morate to učiniti. Ova oluja prijeti katastrofom kakvu naša država nije do sada vidjela", rekao je guverner Floride Rik Skot.

Služba za vanredne situacije na Floridi saopštila je da je oko 5,6 miliona stanovnika dobilo naređenje za evakuaciju.

"Irma" će pogoditi obale SAD dvije sedmice nakon uragana "Harvi" koji je pogodio Teksas gdje je poginulo oko 60 ljudi, a procijenjena šteta u toj državi i Luizijani iznosi oko 180 milijardi dolara.

Safir—Simpsonova skala uragana klasifikacija je uragana na zapadnoj hemisferi prema maksimalnoj neprekidnoj brzini kretanja vjetra.

(Srna)