Upozorenje: Poledica i udari vjetra brzine i do 90 km/h

08:33, 11.12.2017.
Thumbnail

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ kolovozi su jutros pretežno mokri i klizavi, a iz Auto-moto saveza Srpske upozoravaju vozače na poledicu u višim predjelima.

Prema podacima Meteoalarma u BiH se očekuju vjetrovi i do 90 kilometara na sat. U regijama BanjaLuka, Bihać i Tuzla očekuju se udari vjetra od 60 do 90 kilometara na sat, a u Livnu i Sarajevu očekuje se vjetar brzine ismeđu 60 i 85 kilometara na sat.

Nešto manje brzine osjetiće građani regija Višegrad, Mostar, Trebinje i Foča sa očekivanim udarima vjetra do 80 kilometara na sat. Najmanje udare doživjeće stanovnici Prijedora gdje će vjetar puhati brzinoma između 60 i 70 kilometara na sat.

U BiH u nedjelju su zabilježeni orkanski udari vjetra brzine iznad 118 km/h, dok je na vrhu Bjelašnice zabilježeNa brzina vjetra od 144 kilometra na sat.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor, radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, u zoni ukrštanja sa magistralnim putem izmijenjen je režim saobraćanja.

Zbog izgradnje mosta u Krepšiću, do 31. decembra saobraćaj će biti obustavljen na magistralnom putu M-14.1, dionica Lončari-granica Republika Srpska /Brčko 1/.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići, mjesto Zovi Do. Vozila prolaze jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta.

Zbog deminiranja terena na radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, opština Doboj, na magistralnom putu Brod-Odžak vozila će saobraćati sa 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, zatim R-476, dionica Ukrina-Gornja Vijaka, i Bratunac-Drinjača, vozila zbog aktiviranih klizišta saobraćaju jednom trakom.

Za sva vozila teža od 16 tona zabranjen je saobraćaj na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do realizacije kompletne dionice auto-puta Banjaluka-Prnjavor.

U FBiH vozačima skreću pažnju na mjestimično jake udare vjetra, koji povremeno formira snježne nanose.

Izdvojeni su magistralni putevi Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Novi Travnik, Kupres-Šuica-Livno i Tomislavgrad-Šuica.

Zbog sanacije na auto-putu A1 /Sarajevo sjever-Sarajevo zapad/ na ulazu u tunel "Oštrik", saobraćaj je preusmjeren iz vozne u traku za preticanje.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

(Srna, Klix)