Umro dizajner Anur Hadžiomerspahić

  • 30.11.2017.08:05

Bosna i Hercegovina je ostala bez Anura Hadžiomerspahića, jednog od najboljih i najpoznatijih grafičkih dizajnera u Bosni i Hercegovini, koji je preminuo u 46. godini.

Rođen je u Sarajevu 1971. gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

ANUR2

Od 1996. godine redovni je član Udruženja likovnih umjetnika i dizajnera primijenjenih umjetnosti BiH.

U Parizu je 2001. godine dobio Epica nagradu kao najbolji dizajner Evrope i proglašen je najboljim kraetivcem Evrope.

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom. Često uz dozu satire, kroz hiper-realizam, kompjutersku grafiku ili fotomontažu, na osebujan način javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.

Vijest o smrti Anura Hadžiomerspahića potresla je sve one koji su ga poznavali. Ugledni novinar i kolumnista Bakir Hadžiomerović jedan je od njih.

"Anur Hadžiomerspahić. Drug, Prijatelj, Majstor strašni! Ova naslovnica je zadnje što smo zajedno napravili. Ove hefte. Zbogom DRUŽE... - napisao je Hadžiomerović na Twitteru, a od Anura se oprostio i naslovnicom magazina "Prizma".

ANUR3

Prošle godine je, između ostalog, u Galeriji „Collegium artisticum“ bila otvorena izložba “Anur Hadžiomerspahić – nagrađeni radovi”, postavka u oblasti grafičkog dizajna i marketinga tokom 20 godina kreativnog rada Anura Hadžiomerspahića.

Odlaskom Anura Hadžiomerspahića, Bosna i Hercegovina je ostala bez jednog velikog umjetnika.

(Avaz)