Umjetnici iz Sibira nastupaju u Srbiji i Republici Srpskoj

08:00, 05.09.2017.
Thumbnail

Grupa umjetnika iz Sibira u okviru projekta "Bogatol-Sibir-Balkan" gostuje u Beogradu, a narednih dana će svoje pozorišno, muzičko i likovno umijeće predstaviti i Republici Srpskoj.

"Cilj projekta je da se srpskom narodu predstavi ruska kultura, da ih upoznamo o tome kako žive ljudi u dalekom Sibiru", kaže rukovodilac projekta Tatjana Kadačnikova.

U projektu učestvuju umjetnici-amateri pozorišta "Skena" i djeca - članovi pozorišta "Globus".

Program ovih umjetnika sastoji se od predstava koje su rađene po tekstu Antona Pavloviča Čehova i Branislava Nušića, zatim dječijih predstava, nastupa sa gitarom i ruskim pjesmama, te recitacija. Biće izložene slike i fotografije koje predstavljaju pejzaže Sibira i Bajkala, te slike o pravoslavlju.

Dječijim programom u Ruskoj školi u Beogradu, ova grupa umjetnika iz Sibira juče je ponovo krenula na turneju po Balkanu, gdje je prije dvije godine realizovala projekat "Balkanu s ljubavlju iz Sibira", a tada su posjetili Beograd, Bijeljinu i Višegrad.

Za danas je planiran nastup sa dječijim programom u školi "Sveti Sava" u Beogradu, a sutra u Ruskom domu u Beogradu otvaranje izložbe fotografija i slika - portreta, grafika, prirode, mrtve prirode, umjetnika Andreja Slizevskog.

Koordinator projekta Dragana Jovović rekla je Srni da će se gosti iz Sibira u Republici Srpskoj predstaviti u Andrićgradu, gdje je planiran nastup 8. septembra, a zatim u Banjaluci - u Dječijem pozorištu i u prostorijama Ruskog kulturnog centra "Ruski mir".

(Srna)