Umjesto viza za Balkan sedam evra za dozvolu za ulazak

17:36, 26.04.2018.
Thumbnail

Državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati da od 2021. godine preko interneta od EU traže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, uz cijenu od sedam evra.

Iako im nije potrebna viza, kako je potvrđeno agenciji Beta, građani će morati da plate taksu od sedam evra u okviru mjera koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine, a koje se uvode zbog potrebe za strožim nadzorom spoljnih granica Unije.

Ovu odluku, koja je najavljena jesenas, usaglasili su ambasadori zemalja EU, a sada treba da potvrdi Evropski parlament i potom usvoji i Savet ministara Unije i od januara 2021. će stupiti na snagu ove nove mjere u sklopu sistema ETIAS.

To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana, rekli su Beti zvaničnici u Savjetu ministara EU.

Poslije podnošenja zahtjeva, putnik koji namjerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtjev, ako bi bila potrebna dodatna provjera podataka.

Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata, ističe se u objašnjenju mjera u sklopu sistema ETIAS.

Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsjedavajuće EU, da se "zna ko dolazi u EU prije nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati prijetnju našim gradjanima".

Kako se navodi u obrazloženju odluke,"ETIAS će omogućiti da se unaprijed provjeri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor građanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza".

"To će", dodaje se, "poboljšati unutrašnju bezbjednost, spriječiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje građana i smanjiti vrijeme prolaska preko granica jer će biti utvrđeno koja lica mogu predstavljati opasnost za ova područja i prije nego što dođu na spoljne granice EU".

Evropska komisija je poslije krvavih atentata islamskih terorista 2015. i 2016. u Parizu i Briselu, kao i imigrantske krize predložila članicama Unije da osjetno pojačaju nadzor spoljnih granica i uvedu strogu kontrolu svih putnika koji ulaze i izlaze iz Unije.

Primjena sistema ETIAS će otud ubuduće za državljane zemalja Zapadnog Balkana značiti da će oni prije putovanja u šengenski prostor EU preko internet stranice morati da prethodno zatraže dozvolu i za to plate sedam evra takse.

Sve informacije koje podnese državljanin zemlje s bezviznim režimom za Šengen, automatski će se obraditi u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnove da se odbije dozvola za putovanje.

U obrazloženju ovih mjera EU se navodi i da će avioprevoznici i brodarske kompanije prije ukrcavanja putnika biti obavezne da provjere da li oni raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.

Takođe je predočeno da "dozvola za putovanje ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u EU, jer će pogranična policija o tome donijeti konačnu odluku".

(b92)