Umjesto novog, izmjena postojećeg Zakona o obrazovanju

19:40, 12.03.2018.
Thumbnail

Informacioni sistem sa podacima o fakultetima, profesorima i studentima, maksimalno dva mandata dekana i njihovo ovlašćenje da raspolažu sa svim faktultetskim prihodima glavne su novine predloženih izmjena Zakona o visokom obrazovanju. Oštriji uslovi za akreditaciju fakulteta i njihovo rangiranje za sada su ostavljeni po strani, jer je plan Ministarstva prosvjete da se donese novi Zakon pao u vodu. To dekanima i nije mnogo zasmetalo. Uspjeli su da se izbore za račune fakulteta kojima neće upravljati rektor, kako je prvobitno bilo zamišljeno. Zbog toga su čak pominjali štrajkove.

"Ove sad izmjene koje predviđaju da organizacione jedinice, odnosno fakulteti raspolažu, odnosno kontrolišu ta sredstva koja sami zarade, bi trebalo da doprinesu da i prihodi fakulteta i Univerziteta budu veći nego što su do sada. I mislim da je i to dobro rješenje", kaže dekan Mašinskog fakulteta u Banja Luci, Darko Knežević.

Posljednja odluka Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je ustanovljeno da Statut Univerziteta nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju promijenila je plan, kažu u Ministarstvu prosvjete.

Vlada je uputila ovaj prijedlog u skupštinsku proceduru radi potrebe sprovođenja odluka Ustavnog suda Republike Srpske. Zbog potrebe usaglašavanja pojedinih odredbi, Ministarstvo je pristupilo izmjeni postojećeg Zakona, a nastaviće da radi na izradi novog.

vlcsnap-7305-01-26-23h57m41s548

Ni studentima ne smeta što nema novog Zakona, za koji su se svojevremeno svesrdno zalagali. Tražili su više ispitnih rokova, i zagarantovani limit od 65 godina za odlazak profesora u penzju. Dobili su nešto drugo i kažu, nije loše.

"Jedan od najbitnijih zahtjeva, što je djelimično ispunjeno, je prenos za naredne dvije akademske godine, da se omogući prenos dva ispita, ili 15 ECTS bodova" kaže potpredsjednik Unije studenata RS, Savan Vujin.

Prvobitni Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, koji je najavljivao velike reforme, posvađao je sve njegove aktere. Studenti, profesori i dekani rekli su svoje zahtjeve, a dogovor je bio da se napiše znatno drugačiji tekst od onog koji će se, na kraju, naći pred poslanicima za desetak dana.

Prvobitni Prijedlog zakona o visokom obrazovanju povučen je iz Narodne skupštine prije više od godinu dana, i to zbog velikog neslaganja između dekana, rektora i studenata. Tada je donesena odluka da se tekst piše ispočetka jer je ukupno stiglo 58 amandmana iz oba Univerziteta.