Ultimatum Vladi budžetskih sindikata: Vratite nam neustavno oduzeti prevoz

20:40, 18.01.2018.
Thumbnail

Bolje da nam platite nego da vas tužimo, poručuju Vladi četiri budžetska sindikata.

Još u decembru odlukom Ustavnog suda Srpske utvrđeno je da su ministri neustavno prepolovili naknadu za prevoz radnicima koji na posao idu svojim autom, pa u sindikatu traže da se svima nadoknadi šteta.

Onima koji su se dosjetili neustavnog pravilnika postavili su rok do 26. januara, a ako do tada ništa ne urade najavljuju sve oblike sindikalne borbe. Ne isključuju ni mogućnost pojedinačnih i kolektivnih tužbi.

"Pozivamo Vladu i to jeste svrha tog sastanka koji želimo što prije da organizujemo, da ne bi dolazilo do novih troškova sudskog postupka kod pokretanja tužbi i troškova kamata  pozivamo Vladu da što prije sjednemo zajedno", kazao je Siniša Petrović, predsjednik sindikata pravosuđa u Savezu sindikata RS.

"Osionost pojedinih ministara obila im se o glavu na način da je Ustavni sud sada donio odluku koja je svojim dejstvom proizvela ogromnu naknadu štete", rekao  je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Radi se o milionima već sada računaju u sindikatu, a niko od ministara koje prozivaju za osionost danas nije bio raspoložen da stane pred kameru. Na jasna pitanje da li će ispoštovati presudu, koliko je potrebno novca, koji broj radnika je oštećen i da li će prekršiti dogovor sa MMF-om ako  povećaju troškove na plate, ministar prosvjete odgovara da se odluke suda ne komentarišu, iako to niko nije tražio. Anton Kasipović poručuje da se 23. januara planira sastati sa sindikatom, dok Lejla Rešić kaže da su odluke suda obavezujuće i da analizira presudu. Dragan Lukač je bez komentara.

Niko od četvorice prozvanih ministara danas nije bio raspoložen za komentar. U sindikatu procjenjuju da bi poreskim obveznicima mogla da bude nanesena milionska šteta ukoliko se ponovi scenario iz ranijeg perioda pa ovaj slučaj završi na sudu.

Najgore od svega što je presuda Ustavnog suda Vladi bila poznata još 7. decembra, a u budžetu za narednu godinu koji je izglasan 13-og, nisu planirane pare za naknade koje su neustavno umanjene. To su predlagali sindikati policije i prosvjete koji već imaju računicu.

"U osnovnom obrazovanju je oko šest hiljada radnika putnika i otprilike nedostajuća sredstva su po nekoj našoj procjeni dva miliona maraka", objašnjava Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja.

"Sindikat radnika unutrašnjih poslova tražio je dodatnih sedamsto hiljada maraka za 2018. godinu za tu stavku kao bismo ušli spremni da u skladu sa odlukom Ustavnog suda isplatimo ljudima naknade za prevoz", rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata MUP-a.

Tako ispada da već sada Vlada treba povećati budžet za oko šest miliona kako bi obeštetila i redovno isplaćivala prosvjetare i policiju. Uštedama na prevozu i minulom radu Vlada je uspjela smanjiti troškove na plate i ispoštovati zahtjev MMF-a.