Ultimatum: Amerika od Kim Džong Una traži da preda nuklearne glave

16:33, 17.05.2018.
Thumbnail

Japanski list "Asahi" objavio je, pozivajući se izvore upućene u severnokorejska pitanja, da su SAD od Pjongjanga zatražile da u narednih šest mjeseci u inostranstvo pošalje neke od nuklearnih bojevih glava koje posjeduje, kao i interkontinentalnu balističku raketu i drugi nuklearni materijal, prenosi "Rojters".

Navodi se da, prema tvrdnji tih izvora, djeluje da je američki državni sekretar Majk Pompeo sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu rekao tokom sastanka održanog ovog mjeseca da bi Sjeverna Koreja mogla da bude uklonjena sa liste zemalja koje su sponzori terorizma, ukoliko preda to što je traženo.

Japanski dnevnik je objavio i da, ukoliko Pjongjang pristane na potpunu, nepovratnu denuklearizaciju tokom samita Kima sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, koji je planiran za 12. jun u Singapuru, Vašington razmatra davanje garancija Kimovom režimu, bez preciziranja o kakvim se garancijama radi.

Rojters prenosi da je Južna Koreja saopštila da će pokušati da posreduje između SAD i Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang zaprijetio da će odustati od tog samita.

Neimenovani zvaničnik Plave kuće, zvanične rezidencije južnokorejskog presednika Mun Džae Ina, naveo je da Seul namjerava da nastavi razgovore sa Sjevernom Korejom sa ciljem održavanja sastanka na najvišem nivou, koji je Pjongjang u srijedu otkazao, navodeći kao razlog vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Rojters podsjeća da će se Tramp 22. maja sastati sa Munom na samitu u Beloj kući, na kojem se očekuje da će razgovarati o Trampovom junskom samitu sa Sjevernom Korejom.

(RTS)