Ukinuta presuda Slobodanu Markoviću, naloženo novo suđenje!

21:28, 21.05.2018.
Thumbnail

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu bivšem direktoru Republičke agencije za razvoj srednjih i malih preduzeća Slobodanu Markoviću (57), kojom je bio osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Biljane Keserović (52) iz Banjaluke.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kaže da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu odbrane optuženog Markovića.

"Presuda je ukinuta i postupak je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na novo suđenje",  rekla je Despotović.

Tokom žalbenog ročišta, Markovićev advokat Miljkan Pucar rekao je da je u ovom slučaju počinjen veliki broj povreda sudskog postupka te da je optuženom nanesena nepravda.

– Marković ne bježi od odgovornosti i nesporno je da je žena povrijeđena, ali on nije imao namjeru da je ubije i ovdje se ne radi o pokušaju ubistva – rekao je Pucar tražeći ukidanje prvostepene presude.

Tužilac Branko Mitrović na istom žalbenom ročištu tražio je da se Markoviću izrekne viša kazna od izrečenih pet godina.

Napad se dogodio 5. decembra 2016. godine u podzemnoj garaži zgrade u ulici Svetozara Markovića u kojoj Keserovićeva živi. U optužnici se navodi da je Marković detaljno isplanirao napad i pripremio sredstva za njegovo izvršenje. Pod točak žrtvinog “pežoa 308” podmetnuo je cjepanicu, kako bi je onemogućio da se isparkira. Vidjevši da joj nešto blokira točkove Keserovićeva je izašla iz vozila i sagnula se da pomjeri cjepanicu i tada je Marković nasrnuo na nju udarivši je palicom, oblijepljenom selotejp trakom, u glavu.

Bio je maskiran hirurškom maskom, a na sebi je nosio zeleni kombinezon, kačket i hirurške rukavice. Žrtva je od udarca pala, a on je nastavio da je mlati po cijelom tijelu, a čak joj je udarao i glavom od asflat. Dva puta je pokušao je da je ugura u automobil u čemu nije uspio jer mu je žrtva pružila otpor. Potom je pokušao da je uguši komadom platna, koji je ona nekako uspjela da skloni s usta i počne da doziva pomoć.

Njene povike čuo je Nemanja Čigojević koji je vidio Markovića kako sjedi na žrtvi i udara joj glavom o pod viknuvši: “Šta to radiš čovječe”, nakon čega je ovaj krenuo da bježi iz podzemne garaže. Na ulici ga je sustigao banjalučki advokat Darko Kremenović koji je uspio da ga savlada i uz pomoć Čigojevića zadrži do dolaska policije.

Marković je tokom suđenja tvrdio da se uopšte ne sjeća kritičnog događaja.

(Srpskacafe.com)