Ujedinjena Srpska: SNSD i SDS da sjednu za isti sto

15:29, 21.09.2017.
Thumbnail

Predsjedništvo Ujedinjene Srpske pozvalo je SNSD i SDS da sjednu za isti sto i otvoreno razgovaraju, bez političkih strasti i političke mržnje koja opasno prijeti stabilnosti Republike Srpske.

Nakon sjednice Predsjedništva Ujedinjene Srpske u Banjaluci, potpredsjednik i član Predsjedništva ove stranke Dušan Stojičić rekao je da ne vidi da nijedan razlog koji bi spriječio ove dvije stranke da ostvare direktnu komunikaciju i razgovor.

Stojičić je rekao da SNSD i SDS treba da razgovaraju ne sa pozicija nametanja stavova jednih drugima, već sa pozicije da se dođe do najmanjeg zajedničkog sadržioca kako da Republika Srpska u ambijentu mira, političke i svake druge stabilnosti dođe do narednih opštih izbora i da omoguće građanima da na izborima izaberu onu vlast koja treba da ih vodi u naredne četiri godine.

Ujedinjena Srpska, kaže on, poziva sve aktere posljednjih dešavanja u Republici Srpskoj da "spuste loptu" i da se u nekom narednom periodu, kroz dijalog i razgovor vidi kako i na koji način Srpska može da funkcioniše bolje.

"Potrebno je da vidimo kako ohladiti političku atmnosferu koja je u ovom trenutku uzavrela. Kao stranka potpuno smo svjesni da jedino u ambijentu političke i institucionalne stabilnosti, koja podrazumijeva da institucije rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, Republika Srpska ima svoju sadašnjost i budućnost", istakao je Stojičić.

On je rekao da je stav Ujedinjene Srpske da se ne može očekivati da bilo ko sa strane može donijeti bilo šta dobro Srpskoj, već jedino ljudi koji nose odgovornost.

Stojičić je naglasio da je Ujedinjena Srpska spremna da bude dio stranačkih razgovora na bilateralnom nivou i da se na taj način otvori drugačija stranica događaja u odnosu na nedavna dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Komentarišući najavu vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske suspendovati odluku o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a koja je nedavno objavljena u "Službenom glasniku", Stojičić je rekao da svako ima pravo da iznosi svoje stavove i da kroz parlament donosi ovakve ili onakve odluke i da za to politički odgovara pred građanima Republike Srpske.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić rekla je da ova stranka ne pripada ni vladajućoj ni opozicionoj koaliciji u Republici Srpskoj i BiH i nije opterećena ličnim i partijskim interesima.

"Interes Ujedinjene Srpske je da pomiri sve aktere političkog života s ciljem stabilne i demokratske Republike Srpske", zaključila je Trivićeva.

(Srna)