Udruženje preuzelo brigu o članovima koji penzije primaju iz Srbije

11:21, 08.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Banjaluka Rade Vuković izjavio je da je ovo udruženje, nakon gašenja republičkog, preuzelo brigu o vojnim penzionerima koji penzije primaju iz Srbije.

"U Republici Srpskoj ima nešto više od 600 vojnih penzionera kojima penzije isplaćuje PIO iz Srbije, a koji su rođeni, živjeli na ovim našim prostorima i bili učesnici rata. Oko 94 odsto njih je na području banjalučke regije, tako da ćemo preuzeti brigu o njima, do formiranja republičkog, koje finansijski nije moglo da opstane. Kada ga osnujemo, postojaće samo ono, bez regionalnih i biće jeftinije za funkcionisanje", pojasnio je Vuković.

Vuković je rekao da udruženje rješava sva socijalna i zdravstvena pitanja ovih ljudi.

"Upravo zato što smo vezani za PIO Srbije, sve probleme i obaveze tih ljudi, rješava udruženje. U slučaju smrti popunjavamo obrasce i šaljemo u Beograd, tako da oni ne moraju da putuju i prave troškove. Neki to i ne mogu. Organizujemo sahrane, idemo u kućne posjete, obilazimo bolesne. Dakle, socijalna i zdravstvena pitanja su naša osnovna aktivnost", naveo je Vuković.

On je napomenuo da je jedan od gorućih problema, koji traje od završetka rata do danas, povrat vojnih stanova u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, ostalo je još oko 150 vlasnika prijeratnih stanova koji nisu vratili svoju imovinu, dodavši da je u toku analiza trenutnog stanja da bi se dobili precizni podaci.

(Srna)