Ubijen u Beogradu jer je otkrio mračne tajne južnoafričkog podzemlja

07:30, 09.05.2018.
Thumbnail

Gorgija - Gorg Darmanović (58), koji je ubijen u nedjelju, pobjegao je u Beograd 2014. godine kako bi izbjegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminalni svijet u toj zemlji, ali se i sukobio sa režimom bivšeg predsjednika ove zemlje Džejkoba Zume, saznaje "Blic".

Ubijeni Darmanović, kako se saznaje, godinama je radio u Agenciji za državnu bezbjednost u Južnoafričkoj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije. Bio je upućen u sva dešavanja u ovoj zemlji, a nerjetko se hvalio i poznavanjem službenih i tajnih dokumenata, među kojima su i oni koji su se odnosili na prljave poslove vrha vlasti ove zemlje. S druge strane, ovaj čovjek upao je i u biznis sa oružjem, drogom i reketiranjem - ubrzo postao je spona između vlasti i podzemlja. Bio je povezan i sa Nafizom Modakom, čovjekom kome u Južnoafričkoj Repubici traje suđenje za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbjeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, a koji je planirao da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbjeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira. Krečir se u britanskim medijima spominjao kao "dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana".

Odavao informacije

Darmanović je informacije koje je posjedovao kao operativac u Agenciji u Južnoafričkoj Republici davao medijima, nekada po nalogu saradnika, a poslednji put za knjigu "Predsjednikovi čuvari" novinara Žaka Poa, koja je razotkrila najmračnije tajne vlasti nekadašnjeg predsjednika Južnoafričke Republičke Džejkoba Zume. Ova knjiga govori o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume. Podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora".

U prvim poglavljima, za koja je navodno dio materijala autoru dao Darmanović, a koga autor tokom pisanja više puta pominje pod imenom i prezimenom, govori se o susretima autora sa bivšim obavještajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

Knjiga izdata u oktobru 2017. opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za pronevjeru, izbjegavanje poreza, finansijske malverzacije i govori o tome da Zuma svakog mjeseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Ko je Darmanović?

U knjizi koja je razotkrila detalje i strogo čuvane tajne Zuminog režima, autor je u nekoliko glava opisivao Darmanovića i susrete s njim nazivajući ga "jakim poput bika". Kako je Po opisao u knjizi, Darmanović nije umio da "čuva tajne" i zbog toga su mnogi željeli da ga sklone iz službe.

- On je bio uvijek naoružan do zuba. U prtljažniku njegovog BMW-a bilo je mnogo oružja. Uvijek je sa sobom nosio novac u gotovini koji je nazivao "Inzin novac" (Inzo Ismail je tada bio šef specijalnih operacija u državi Agencije za bezbjednost i svi su rekli da je Darmanović radio za njega). Volio je da pokazuje sliku na kojoj je zajedno sa Džejkobom Zumom - stoji u knjizi koja je napisana zahvaljujući informacijama koje je Darmanović davao.

Kako stoji u knjizi, Darmanović je "sjajan lik" koji je vozio brz automobil, a nosio je čizme pune oružja i keša, kome su visoki zvaničnici policije "jeli iz ruke".

Međutim, kako stoji u knjizi, nakon što je 2014. godine Južnoafričku Republiku potresao državni skandal, a Darmanović u medijima označen kao "ključni izvor informacija" koji ima kompromitujuće podatke o tadašnjem državnom tužiocu Glins Brejtenbah, ovaj čovjek postao je obaveza za Agenciju državne bezbjednosti. Iako južnoafrički državljanin, napustio

je zemlju i vratio se u Srbiju. Agencija ga je ubrzo javno otpisala navodeći da je on bio "ništa osim čovjeka s kojim su imali neuspješne poslove".

Boravak u Srbiji

Kako je Žak Po u knjizi opisao, on se sa Darmanovićem susreo u junu 2017. godine, nekoliko meseci prije nego što će knjiga biti objavljena u Beogradu. Ovaj pisac i novinar objavio je i na svom Fejsbuk profilu status nakon što je saznao da je Darmanović ubijen, navodeći da nije iznenađen zbog toga.

- Darmanovića poznajem godinama i posjetio sam ga u Beogradu u junu prošle godine na putopisu u Evropi. Bio je izvanredan lik i teško ga je bilo ne voljeti. Prešao je u podzemni svijet iz Agencije za državnu bezbjednost, gde je bio ugovorni agent u Jedinici za specijalne operacije, u podzemni svijet za iznuđivanje i reketiranje. Volio je brze automobile i čizme u kojima je nosio gotovinu i oružje. Vjerovatno je to učinio i u Srbiji. Postoji nalog za njegovo hapšenje zbog prevare u Južnoafričkoj Republici - jedan od razloga zbog kojeg se nije mogao vratiti - navodi Žak Po.

Afrički novinar: Agencija ga je i dalje plaćala

- Darmanović me je odveo u srpski restoran i poslužio me šljivovicom. Dao mi je vizitkartu na kojoj stoji da je predsjednik jedne srpske firme. Rekao mi je da mu Agencija i dalje plaća svakog mjeseca i da je poslala agenta u Beograd da se uvjeri da je dobro i da su mu usta zatvorena - navodi novinar i pisac Žak Po.

(Blic.rs)