U Višegradu obilježen dan boraca

20:39, 14.02.2018.
Thumbnail

O hrabrosti boraca ne treba se puno govoriti. RS je dokaz srpske borbe za slobodom, čulo se danas u Višegradu.

U dobrunskom manastiru održan je pomen stradalim u proteklom ratu. Himnu i počasni marš, ove godine svirao je svečani orkestar MUP-a RS, koji je zamijenio Oružane snage BiH. Izaslanici predsjednika i srpskog člana Predsjedništva, kao i republičkih institucija položili su vijence na centralni spomenik. Demobilisani borci  koji su se danas okupili u Višegradu poručuju da su ponosni. Mogao bi, samo malo, borački dodatak da bude veći.

“ Ja dobijam svakog mjeseca 68 maraka, taman me toliko koštaju lijekovi za jednu turu“, rekao je Dragoljub Stamenković.

“ Ja mogu da vam kažem da se za borce daje dosta, ali na žalost ima sad boraca koji nisu bili borci, pa ti nose jedan veliki dio sredstava i onda bude manje za prave borce“, smatra Branko Petrović.

O statusu i jedinstvu boraca govorio je i prvi među njima. Milomiru Savčiću smeta  to što svakog dana niču, nova udruženja, koja, kako kaže,  postaju produžena ruka političkih partija.

“ Ne moramo mi biti svi u istoj organizaciji, ali možemo po istim pitanjima da imamo identične stavove, da imamo jedinstvene ciljeve, a cilj nam je poboljšanje položaja boraca, za to postojimo, a onda i sva druga pitanja koja su od interesa za RS“, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

A, od interesa za Srpsku je i  to da se borcima koji imaju navršenih 65 godina, a nemaju 15 godina staža   uplati i ratni staž. Tako bi se stvorili uslovi za tri i po hiljade boraca da steknu uslove za penziju.

O statusu boraca RS, naredne sedmice govoriće se i u Palati predsjednika. Predstavnici boračke organizacije sa jasnim zahtjevima izaći će pred predsjednika i zatažiće hitno rješavanje gorućih problema.