U Trebinju počele "Dučićeve večeri poezije"

14:17, 05.04.2014.
Thumbnail

Naučnim skupom „Poetika Rajka Petrova Noga“ u Trebinju je  počela jedna od najprestižnijih kulturnih manifestacija Republike Srpske - ''Dučićeve večeri poezije''.

Ističući da su ''Dučićeve večeri poezije'', osim slavlja stiha, okarakterisane i kao moćni praznik božanske ljubavi jer ’padaju’ na Blagovijesti, prof. dr Jovan Delić koji je urednik ovog naučnog skupa, istakao je da nema boljega mjesta i vremena za poeziju, jer se punoći svetoga vremena dodaje i punoća pjesničkog doživljaja i pjesničke riječi.

Podsjetivši da je ovo sedmi naučni skup o srpskoj poetici 20. vijeka, sa kojih je je izašlo šet knjiga, Delić je objasnio da se danas i sutra stvara i sedma monografija posvećena poeziji i poetici Rajka Peterova Noga.

„Ovaj projekat, koji je započet još mnogo ranije, dogodine će dostići broj od dvadeset monografija o poeziji i poetici srpskih pjesnika, pa ćemo iduće godine imati sa čime izaći pred Njegoša i Dučića, dostojno prošetati ispod trebinjskih platana i popeti se na Crkvinu“, istakao je profesor Delić.

On je naglasio da ima nečeg simboličkog i uzvišenog što monografija o Nogu nastaje upravo u Trebinju, jer, kako kaže, Rajko Nogo Njegoša drži za našu epsku, a Dučića za lirsku paradigmu, koje su, kako dodaje, dva krila srpskog pjesništva i tradicijski oslonci njegovog pjesništva.

U ime Savjeta Dučićevih večeri poezije, skup je pozdravio gradonačelnik trebinja Slavko Vučurević, istakavši da je ovaj naučni skup ujedno i garancija da ćemo se suočiti sa novim zapažanjima, ocjenama i naučno osviješćenim viđenjima i Dučića, ali i brojnih srpskih pjesnika, među kojima je i Nogo, koji je i Dučićev zemni prah podigao sa američkog tla, da bi bio dovezen u Trebinje, na Crkvinu.

’'Dučićeve večeri poezije'’ će zvanično biti otvorene večeras u Domu kulture, Svečanom akademijom koja je posvećena godišnjici Sarajevskog atentata i nosi naziv „Spomen Principu“, a sutra, po tradiciji, slijedi Pjesničko veče „Na Dučićevom putu“.

U pratećem programu ove prestižne manifestacije će večeras u 18 časova u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba „Slavna epopeja“ (Solun) Prvi svjetski rat 1914-1918., a sutra će u Narodnoj biblioteci biti promovisane knjige „Glasovi neumrli“ i „Glasom svojim“ Dragomira Brajkovića.

Ovogodišnje ’Večeri’ će biti zatvorene zatvorene na Crkvini, gdje će u ponedeljak ujutro najprije biti služen Pomen pjesniku Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, nakon kojeg slijedi Besjeda na Blagovijesti, na kojoj će o Jovanu Dučiću besjediti dr Dragan Hamović.

’Dučićeve večeri poezije’ koje su se ranijih godina odvijale u oktobru, na godišnjicu prenosa pjesnikovih zemnih ostataka iz Amerike u rodno Trebinje, od ove se godine, odlukom Skupštine Grada Trebinja, održavaju na Blagovijesti, u vrijeme kada se ranijih godina odvijala manifestacija ’Dučićev dan’ koja se ukida.