U trci za "vizu" za Guču rekordnih 86 orkestara

21:26, 26.04.2018.
Thumbnail

U trci za “vizu” za Sabor u Guči, prema dosad prispjelim prijavama, učestvovaće rekordnih 86 trubačkih orkestara (očekuje se stotinu), koji će morati da pobijede na nekom od takmičenja u devet predtakmičarskih centara.

Predtakmičenja u seniorskoj konkurenciji biće održana u Vladičinom Hanu (18 orkestara), Surdulici (16), Boljevcu (12), Knjaževcu (osam), Zlatiboru (šest), Kolovratu (šest), Kovačici (pet) i Goračićima (pet), dok će se u Požegi takmičiti mladi orkestri Zapadne Srbije.

Po riječima Slobodana Jolovića, predsjednika Saborskog odbora, iako do početka Sabora trubača u Guči ima još tri i po mjeseca, pripreme za 58. po redu trubačku feštu privode se kraju, a sve će do detalja biti poznato 10. maja za kada je zakazana sjednica Saborskog odbora na kojoj će se potvrditi program i broj predtakmičarskih centara. Organizator čvrsto ostaje pri stavu da se u vrijeme Sabora u Guči jedino može čuti truba.

Sabor će po tradiciji biti otvoren 9. avgusta, kod spomenika trubaču u centru Guče, uz intoniranje himne “Sa Ovčara i Kablara” i podizanje saborske zastave, kada je planirano i otvaranje izložbi, saborskog sajma turizma, knjiga, publikacija i privredne izložbe. Na glavnoj pozornici na stadionu program će trajati tri dana. U petak 10. avgusta, planirani su koncerti nosilaca najviše titule manifestacije “Šampion Guče”, Ekrema Mamutović i Saše Krstića, koncert Dejana Petrovića i “Big benda”, kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najboljih iz predtakmičarskih centara biće održano u subotu 11. avgusta, nakon čega će biti poznato ke će biti ovogodišnji dobitnik “Zlatne trube”, prestižnog priznanja “Večernjih novosti”. Iste večeri planiran je i koncert ambasadora Sabora i počasnog građanina Guče Bobana Markovića, majstora trube iz Vladičinog Hana.

ČOLA ZATVARA SABOR?

Još je neizvjesno da li će posljednjeg dana Sabora, u nedelju 12. avgusta u 21 sat, po zvaničnom završetku ovogodišnje trubačke fešte, biti održan i koncert Zdravka Čolića. Jolović je istakao da nije donesena definitivna odluka, ali najvjerovatnije se i ove godine ulaz za sve programske sadržaje i parking na javnim površinama neće naplaćivati.

(novosti)