U subotu obilježavanje Evropske noći muzeja

13:56, 17.05.2018.
Thumbnail

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske će u subotu, 19. maja, biti obilježena Evropska noć muzeja, koja podrazumijeva bogat vizuelni i muzički program u prostoru muzeja i na platou ispred ove ustanove kulture.

Manifestacija će trajati od 20.00 časova do ponoći.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je na konferenciji za novinare u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske da resorno ministarstvo podržava ovu značajnu manifestaciju, kojom se Muzej pridružuje porodici od više od 2.000 evropskih muzeja koji obilježavaju i Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

Šef Kancelarije EU u Banjaluci Aleksandra Vagner istakla je važnost ove 13. manifestacije, navodeći da je u fokusu ovogodišnje Noći muzeja izložba "Punktumi - Zbirka inostrane umjetnosti MSURS", saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković je na konferenciji za novinare predstavila koncept i vizuelni identitet ovogodišnje Noći muzeja, rekavši da zbirka inostrane umjetnosti Muzeja obuhvata više od 360 umjetničkih djela, te da je za ovu priliku izabrano 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja.

Ovom izložbom Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa EU u BiH obilježava i Evropsku godinu kulturnog nasljeđa koja se održava pod sloganom "Naša baština - gdje se prošlost sreće sa budućnošću", slaveći bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope.

Portparol kompanije "M:tel" Jelena Maksimović rekla je da je ta kompanija i ove godine podržala ovu manifestaciju, koja ima kulturni i društveni značaj.

Ona je predstavila "M:telov" interaktivni kutak, u okviru kojeg će u subotu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, posjetioci moći da zavire u svijet virtuelne realnosti i u foto-kabini izrade svoje portrete sa pozadinama najznačajnijih slika postavke "Punktumi".

U okviru muzičkog dijela programa na platou ispred Muzeja nastupiće banjalučki dječiji hor "Mama voks", di-džejevi i bend "Niplpipl".

Evropska Noć muzeja organizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a povezana je sa Međunarodnim danom muzeja - 18. majem, koji je svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

Manifestacija Evropska Noć muzeja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske realizuje se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, grada Banjaluka, Delegacije EU u BiH, regionalnog biroa Uneska za nauku i kulturu u Evropi i brojnih kompanija, prijatelja muzeja.

(Srna)