U Srpskoj nestašica sjemenskog krompira

19:51, 22.04.2018.
Thumbnail

Nestašica sjemenskog krompira ostavila je poljoprivrednike Republike Srpske u strahu. Iz poljoprivrednih apoteka poručuju - nema, žao nam je.

Nestašica sjemenskog krompira traje već deset dana. Stotine poljoprivrednika dnevno, kući se vraćaju praznih ruku.

Bio je prije neka dva do tri dana, nestalo je, sad očekujemo nešto da će ponovo dolaziti, sada hoće li neće li, sad se tačno još ništa ne zna. Potražnja je velika" kaže trgovac u poljoprivrednoj apoteci Spasa Mrđa.

Malo srećniji posljednje zalihe su ugrabili prije nekoliko dana. Oni koji nisu bili srećne ruke, ne kriju svoje ogorčenje.

"Ćerka mi je od svog prijatelja dobila i za sebe i za mene i ja sam posijala sebi krompir. Ja sam sebi to nekada ostavljala, nekad sam i kupovala tako da sam ove godine baš dobila" kaže Gospa Pajić.

"Nije nikoga briga je li čovjek posijao ili nije i hoće li ove godine imati krompir da prehrani porodicu ili proda, to njih nije briga. Njima je samo važno da uzmu ako ima profita" žali se poljoprivrednik Petar Krivokuća.

Dok poljoprivrednici tuguju, prodavci se smiješe. Neki od njih su iskoristili ovu priliku, pa sjemeni krompir prodaju sa svojih štandova.

"Cijena krompira bila je kroz cijelu godinu marka i po po kilogramu, sjemenski krompir je marka kilogram i prodao sam negdje oko 600 kilograma sjemenskog krompira do sada, za ovih deset dana" kaže prodavac Miroslav Bosančić.

Na pitanje zbog čega je došlo do nestašice sjemenskog krompira, jedan odgovor ne postoji. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da ima više razloga.

Do nestašice sjemenskog krompira na našem tržištu došlo je iz više razloga. Prvo što je i u Evropi manjak sjemenskog krompira na trzištu sto se neminovno reflektovalo i na nas. Drugi je što je prošla godina i kod nas i u većem dijelu Evrope bila sušna sto je opet dovelo do smanjenje proizvodnje sjemenskog krompira. Prema podacima kojim raspolaže Ministarstvo, pretpostavka je da će u 2018. biti zasijano oko 80 hektara sjemenskog krompira što je svega oko osam odsto ukupnih potreba za Republiku Srpsku, poručuju iz resornog ministarstva.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača tvrde, problem je prednost uvoza nad domaćom proizvodnjom. Dok se raspravlja o tome ko je krivac i da li će doći do povećanja cijena, kupci nisu zabrinuti. Kažu, za krompir, uvijek ima mjesta na trpezi.