U Srpskoj 177 hraniteljskih porodica

13:25, 14.05.2018.
Thumbnail

U Republici Srpskoj postoji 177 hraniteljskih porodica, u koje je smješteno oko 80 odsto od ukupno 454 djece bez roditeljskog staranja, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Pomoćnik resornog ministra Branka Sladojević navela je da je oko 20 odsto djece smješteno u Dom "Rada Vranješević", te napomenula da su jedan vid hraniteljskih porodica srodničke porodice u koje je smješteno 115 djece.

Ona je objasnila da je prema strategiji unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja prioritet podrška biloškoj porodici, odnosno prevencija izdvajanja djece iz porodice, a tek onda pronalazak adekvatne porodice u koju će biti smješteno.

"Izdvajanjem djeteta u porodice dajemo mu mogućnosti da razvije svoje potencijale, moralne, fizičke, intelektualne i ostale, da održava kontak sa biloškom porodicom i da joj se vrati nakon nekog vremena", rekla je Sladojevićeva na konferenciji povodom Međunarodnog dana porodice i najave kampanje "Svako dijete treba porodicu".

Ona je dodala da hranitelj može postati svaka osoba koja ima motivaciju da pomogne drugima, posebno djeci, te se nakon procjene stručne službe toj osobi daje potvrda o bavljenju hraniteljstvom.

"Naknada za hranitelja iznosi 25 odsto od prosječne plate u prethodnoj godini i 60 odsto od cijene smještaja u dom. To znači da naknada iznosi 209 KM, a oko 400 KM su troškovi za jedno dijete", rekla je Sladojevićeva.

Ona je napomenula da neke od lokalnih zajednica nemaju hraniteljske porodice, te da je kampanja "Svako dijete treba porodicu" usmjerena na razvoj hraniteljstva.

Sanja Arsenić, koja je 12 godina provela u hraniteljskoj porodici, kaže da je imala predivno iskustvo sa hraniteljima, da joj je omogućeno da se školuje, ali i odrsata u porodičnom okruženju.

"Ne bih mogla to postići da nije bilo hraniteljske porodice. Ne bih mogla da završim fakultet, možda ni srednju školu i pitanje je šta bi bilo sa mnom", rekla je Arsenićeva.

Ona je preporučila svima, koji imaju mogućnosti, da prime neko dijete i pruže mu mogućnost za bolji životom.

Predstavnik Fondacije "Infohaus", partnerske organizacije Unicefa, Mirela Šuman rekla je da, prema anketama, stanovnici BiH nemaju razvijenu svijest šta je hraniteljstvo i kakav je to oblik zbrinjavanja djece.

Ona je navela da je cilj kampanje "Svako dijete treba porodicu" promocija hraniteljstva kao jednog od najboljih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Šumanova je navela da je cilj Unicefa da do kraja 2019. godine sve više djece bude u hraniteljskim porodicama.

"Procjenjuje se da u BiH oko dvije hiljade djece čeka na neki vid smještaja, da li hraniteljstvo ili udomljavanje", zaključila je Šumanova.

(Srna)