U Sijekovcu obilježavanje stradanja

08:36, 26.03.2016.
Thumbnail

  U Sijekovcu kod Broda danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, biti obilježene 24 godine od stradanja devet srpskih civila žrtava prvog zločina na području BiH koje su ubile regularne snage Hrvatske 26. marta 1992. godine.

Obilježavanju stradanja prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kao i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine Igor Žunić, Nade Planinčević, Slavko Gligorić, Slaviša Marković i Slobodan Protić.

U 9.00 časova predviđena je Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, a u 10.30 parastos poginulim civilima. Za 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite.

Obraćanje zvaničnika zakazano je za 11.10, a u duhovni program za 11.30 časova.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žene, djeca i starci, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, dok je Haški tribunal ovaj predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

"Tog 26. marta 1992. godine Srbima je poslata jasna poruka iz Sijekovca da imaju dvije mogućnosti - da budu pobijeni i protjerani sa područja BiH ili da se bore", rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidske zaštitu Republike Srpske Duško Milunović.

Ako je bilo kome nejasno kada je počeo rat i ko je prvi počeo taj rat, kaže on, potrebno je samo da pogleda šta se dešavalo u Sijekovcu 26. marta 1992. godine i biće mu jasno.

On je naglasio da zločinci moraju biti kažnjeni za ovakve zločine, dodajući da se "nažalost, danas vidi kome i kako se presuđuje". Te presude su, kaže, donesene još u periodu kada je kreiran raspad Jugoslavije, kada su narodi i snage koje nisu željeli njen raspad - Srbi unaprijed osuđeni što su se tome suprotstavili.

Iz Tužilaštva BiH Srni je rečeno da intenzivno rade na predmetima za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Sijekovca i Broda i u nekima od njih su podignute optužnice, neki predmeti su pravosnažno okončani, a neki su još u fazi istrage.

Ivo Josipović bio je prvi hrvatski predsjednik, koji je nakon rata posjetio Republiku Srpsku i poklonio se srpskim žrtvama u Sijekovcu.