U Sarajevo stiže voda iz Istočnog Sarajeva

20:34, 20.10.2017.
Thumbnail

Davno ponuđenu pomoć komšija danas su prihvatili. U Sarajevo stuže voda iz Istočnog Sarajeva. Iz Srpske će višak vode preko međuentitetske za potrebe sarajevskih naselja Hrasno i Donji Kotorac.

"Ukoliko budu dovoljne količine ove, onda ne bi trebali imati, ali ukoliko ne budu dovoljne, a variraće količine vode koje će se isporučivati iz ovog pravca, zavisno koliko će njima biti potrebno za količinama vode", rekao je direktor KJKP Sarajevo Azra Muzur.

“Isporučujemo po cijeni 0,5 KM po metro kubnom, jer se radi o distributeru, a ne o krajnjem korisniku. – plus PDV? – Da, plus PDV i naknade koje pripadaju inače", rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

I Voda je postala dio politike u BiH. Zato pomoć koja je još davno ponuđena iz Istočnog dugo nije prihvaćena. To danas potvrđuje i kantonalni premijer.

“Kad je riječ o Vodovodu, ta je tema imala političku dimenziju, ja sam lično o tome govorio i unutar stranačku i neku drugu i mi danas imamo na terenu nešto što nismo imali nikada", rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Ne interesuje nas politika, samo želimo pomoći, poručuje prvi čovjek Skupštine Grada Istočno Sarajevo. Jer kako kaže, pružena ruka ne treba da služi za politička prepucavanja.

“Ako smo mi pružili ruku da pomognemo u smislu da raspolažemo sa viškovima onda me malo i čudi što to ranije nisu uradili, ali evo makar od danas da utičemo na bolje snadbjevanje njihovih stanovnika vodom", rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

A, Sarajlijama je već odavno dosta političkih igara preko njihovih leđa. Nije im bitno odakle voda dolazi, samo da je imaju.

Iako će Istočno Sarajevo da preusmjerava višak vode u Kanton, problem vode neće biti riješen. Pojedina sarajevska naselja i dalje će imati redukcije, a ko je za to odgovoran ni danas se ne zna.