U Prijedoru i Bihaću poplavljeno više od stotinu domaćinstava, u Kostajnici vanredno! FOTO

14:48, 13.03.2018.
Thumbnail

Na području Prijedora zaplavljeno je više od 100 domaćinstava. Najkritičnije je u Raškovcu, Tukovima, Brežičanima i Gomjenici.

PRIJEDOR1

Kako javlja reporter ATV-a sa lica mjesta nivo rijeke Sane opao je za dva centimetra. Mjerna ljestvica postavljena kod gradskog mosta u rijeci Sani je iskrivljena od priliva vode.

PRIJEDOR2

Na terenu su vatrogasci i ekipe Civilne zaštite koji su na raspolaganju stanovništvu.

PRIJEDOR4

[gallery ids="588705,588706,588707"]

Prema informacijama s kojima raspolaže Kantonalna uprava Civilne zaštite, kritično stanje je u Bihaću, gdje je u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Pokoj, voda ušla u nekoliko kuća.

"Vodostaj rijeke Une jutros je izmjeren u visini od 138 centimetara i počela je da se izlijeva, što je izazvalo plavljenje oko desetak objekata. U Cazinu se izlila rijeka Mutnica, ali za sad nisu ugroženi objekti niti putna komunikacija. U Tržcu je otežan saobraćaj prema naselju Urga, u naselju Stijena zbog izlijevanja rijeke Horljave što je izazvalo plavljenje mosta prema naselju Vilenjača zbog čega je juče i danas obustavljen saobraćaj. U opštini Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je 297 centimetara i došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. U Sanskom Mostu i Ključu je došlo do izlijevanja rijeke Sane i Sanice, ali za sad nema ugroženih objekata.

bihac poplave

Najbolje stanje je u Velikoj Kladuši, jer se vodostaj rijeke Kladušnice smanjio i nema većih opasnosti od plavljena stambenih objekata", rekao je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave CZ.

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

kostajnica poplave

Na području opštine Kozarska Dubica i dalje su na snazi vanredne mjere zaštite od poplava, a iako je su vodostaji rijeka Une i Save u porastu za oko dva centimetra na sat, veće opasnosti od izlivanja i poplava nema i grad nije ugrožen, rekao je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.

(ATV)