U Kumboru pronađen novčić iz doba Kartagine

12:09, 08.07.2014.
Thumbnail

Crnogorski arheolozi pronašli su u podu crkve Svete Nedjelje u Kumboru, podignute na ostacima najvjerovatnije antičke vile, zlatni novčić Kartagine, kovan između 320. i 350. godine prije nove ere.

Rukovodilac istraživanja Nikola Borovinić rekao je da je na novčiću prikazana Tanit, vrhovno božanstvo Kartagine i zaštitnica grada koji se nalazio nedaleko od današnjeg grada Tunisa.

"Do sada u Crnoj Gori nije pronađen novac iz ovog perioda niti novac iz Kartagine što naš primjerak čini jedinstvenim i izuzetnim", naglasio je Borovinić.

On je istakao da je novčić veoma dobro očuvan i visokog kvaliteta izrade.

"Postoji nekoliko hipoteza o tome kako je dospio do nas, ali ih još razrađujemo. Poslije završenih istraživanja uradićemo detaljnu analizu novčića i dobijenih rezultata i nakon toga će slika biti mnogo jasnija", naveo je Borovinić.

On je naglasio da su krajem juna nastavljena arheološka istraživanja crkve Svete Nedjelje u Kumboru, koja se nalazi u kompleksu nekadašnje kasarne, u kome se gradi jedan od najluksuznijih rizorta u Evropi, čiji je investitor azerbejdžanska firma "Azmont investments".

Borovinić objašnjava da su apsida crkve, sjeverni i južni zid podignuti na ostacima zidova starijeg objekta te su njihova istraživanja bila fokusirana na unutrašnjost crkve radi utvrđivanja funkcije i starosti objekta.

Arheolozi nastavljaju istraživanja.