U Kostajnici vanredno, nivo Une raste

19:05, 13.03.2018.
Thumbnail

Vozila jedva prolaze a pješaci se snalaze kako znaju i umiju. Dio magistralnog puta od Kostajnice prema Dubici je pod vodom koja prijeti i kućama u kostajničkoj ulici Ranka Šipke. Uključene su pumpe i postavljenje vreće sa pjeskom. U opštini je proglašeno vanredno stanje jer nivo Une raste.

"Cijelu noć nismo spavali ni ja ni supruga. Gore kod jedne bake smo išli navlačiti vreće na vrata jer je sama i ne može. Onda je došlo jedno dvadesetak momaka iz sela Tavija koji su nam pomogli vući i tovariti vreće i stvarno je odrađen posao" kaže Milan Čolić.

Una je u Kostajnici premašila kritičnu tačku od četiri i po metra, pa su građani upozoreni da stvari i stoku sklone na sigurno. Zaplavljeno je nekoliko kuća a voda je ušla u prateće objekte.

poplave 1

"Una konstantno raste, centimetar po satu. Noćas smo uradili ono što smo mogli, napravili smo nasipe, angažovali pumpe da ispumpavaju vodu i da pokušamo da spriječimo da voda uđe u kuće", kaže načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Uzvodno, prema Novom Gradu, Una se izlila na oranice i poplavila nekoliko vikend kuća. U gradu je kritično na Ušću.

"S obzirom da imam dojavu da je u Ribniku padalo puno kiše i Sana raste, vidite kakvom brzinom protiče kroz Novi, a iz Bihaća javljaju da se topi snijeg i da Una raste. Mislim da će jedan talas da naiđe i da će biti blizu kao 2014. godine", kaže Zoran Umićević.

Na potezu od Novog prema Prijedoru Sana je neprepoznatljiva - nabujala, brza i mutna. Zapljuskuje jedan od visećih mostova i opasno ga ljulja.

poplave 2

Dobre vijesti stižu iz Prijedora - Sana stagnira. Iako je, sinoć, odnijela mjernu letvicu, nivo su izračunali prema oznakama na gradskom mostu. Opao je za oko dva centimetra.

"Po procjeni vremena i uslova koji se nalaze u Sanskom Mostu, pokazatelji kažu da voda pada sa nivoom i nadati se da ako ne bude drugih vremenskih promjena da će doći do pada vodostaja i povlačenja voda sa potopljenih područja", kaže gradonačelnik Milenko Đaković.

Nadaju se i u Dubici. Prate vodostaj Une i već su uradili dio odbrane u gradu kako voda ne bi prodrla na ulice.

"Ono što je ohrabrujuće da će večeras vjerovatno usporiti rast vodostaja i da neće biti opasnosti za Dubicu. Pozivam građane da budu mirni, sve je, još, pod kontrolom", kaže načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

poplave 3

"Una raste jedan do dva centimetra po satu za razliku od 2014. kada je rasla deset centimetara na sat vremena", kaže poslanik u NSRS Darko Banjac.

Mnoge bi, sada, mogla da zabrine prognoza vremena. Hidrometeorolski zavod Republike Srpske, za sutra prijepodne, i u toku dana, najavljuje kišu u Krajini.