U Izgubljenoj laguni pronađeno "zmajevo jaje"

21:07, 08.09.2017.
Thumbnail

U Izgubljenoj laguni u Vankuveru nedavno je prvi put pronađena morska mahovina. Ova kolonijalna životinja poznata je i kao Bryozoa.

Morske (rijeđe slatkovodne) mahovine, poznate još i "mahovinske životinje", "zmajevo jaje" i ectoprocta ("spoljašnji anus"), zapravo se sastoje od čitavih kolonija sićušnih organizama, piše Popular science.

Iako liče na polipe ili korale, biološki su najbliže mekušcima.

“Pomalo liče na žele koji je stajao tri dana. Čvrste su, ali su želatinaste", rekao je jedan od članova Ekološkog društva parka.

Ovo otkriće je važno zato što su morske mahovine do sada pronalažene samo istočno od rijeke Misisipi, što je naučnike navelo da se zapitaju da li je riječ o invazivnoj vrsti ili je njihovo širenje prouzrokovalo globalno otopljenje, piše National Geographic.

Morske mahovine hrane se algama, zbog čega postoji potencijalna opasnost da ugroze neki od sistema svježe vode ili zapčeše cijevi. S druge strane, njihovo prisustvo ukazuje na dobar kvalitet vode, prenosi Gizmodo.

Žive u vodama čija je temperatura toplija od 16 stepeni Celzijusovih, a izvještaj američke Službe za zaštitu ribljih resursa i divljih životinja iz 2012. godine ukazuje na to da su klimatske promjene dovele do njihovog širenja u sjeverozapadnom dijelu Pacifika.

(B92)