U Hercegovini obilježen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara

22:00, 14.02.2018.
Thumbnail

Svečano je danas u hercegovačkom vinogorju. Slavi se zaštitnik vinogradara – Sveti Trifun.

Svaki čokot loze se na današnji dan pažljivo orezuje a onda i nahrani vinom. Sve je to utadila  i najpoznatija vinarija jugoistočne Evrope. Kažu, očekuju dobre božije plodove.

"Božiji plodovi su grožđe, a od grožđa mi radimo vrhunska vina i destilate koji nose dubok pečat ove naše hercegovačke kršne zemlje", rekao je Radovan Vukoje iz vinarije "Vukoje".

Na ovoj kršnoj zemlji raste i čuveni Carski vinograd u Ušću kod Trebinja, i on je danas orezan. Vukoji očekuju još jednu uspješnu godinu.

"2017 je bila jedna velika berba, evo ovo je i najava te nove berbe, 2018. nadam se biće uspješna jednako kao i ove posljednje tri godine. Podrumi 'Vukoje' su ovu godinu počeli dosta lijepo", rekao je Vukoje.

Stigla je nagrada iz Kine za kvalitet pa je planirano da ove godine u Aziju ode oko 45.000 boca Vukoje vina.  Vinarija Vukoje je ostala i na tronu najbolje vinarije jugoistočne Evrope.

Ako je suditi po današnjem danu i suncem okupanim čuvenim Carskim vinogradima ova godina će i te kako biti dobra za hercegovačko vinogradarstvo i dalje ćemo piti dobra i kvatitetna hercegovačka vina.