U Domu naroda bez podrške za izmjene Izbornog zakona

19:32, 15.05.2018.
Thumbnail

U Domu naroda BiH nema podrške ni za hitnu, ni za skraćanu proceduru izmjene Izbornog zakona. Tehničke izmjene koje predviđaju skeniranje i video nadzor na glasačkim mjestima, uprkos insistiranjima, prije svega bošnjačkih političara, ići će u redovnu proceduru.

To, zapravo znači da bi ta procedura mogla ispratiti sadašnji parlamentarni saziv. Lider HDZ-a još sinoć je rekao da je kasno za bilo kakve izmjene Izbornog zakona, a tako danas misle i hrvatski delegati.

U HDZ-u, tvrde da bh. političari trebaju da se prvo pozabave dosadašnjim, očitim izbornim, kako kažu, prevarama u Federaciji, i trenutnim uslovima, a tek onda da se bave modernizacijama na biračkim mjestima.

“Stotine izbornih mjesta nema struje, dvije hiljade mjesta nema signala, ja obavljam izbore u Novom Travniku, imam udaljene 27 do 30 kilometara, ne možete ih dobiti mobilnim, oni nemaju, što će im, možete samo fiksnim telefonom, o čemu pričamo, na neke kuće na dan izbora morate dovesti struju, samo taj dan da imamo svjetlo, mi kao da smo Švedska i ne znam ti koja država“,izjavila je Zdenka Džambas, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Centralne izborne komisije i prije raspisivanja ovogodišnjih izbora izjasnili su se da predložene izmjene nisu provodive.
U Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, skeniranje i video nadzor ocijenili su kao ugrožavanjem ličnih podataka. Savjet ministara, da li zbog 200 miliona maraka za uvođenje nove tehnologije, dalo je negativno mišljenje, pa se tako još jednom pokazala nesinhronizovanost ministara i parlamentaraca u Bijeloj sali koji su podigli ruku za prijedlog izmjene Izbornog zakona.

“Bilo bi prirodno da su predlagači smogli snage toliko i da povuku ovaj zakon iz procedure, jer ja mislim da će on svakako pasti u narednim fazama razmatranja od Ustavnopravne komisije, pa do Doma naroda“, kaže Sredoje Nović, SNSD-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Oni koji su do sada podržavali ovaj Izborni zakon ne trebaju dići ruke od Izbornog zakona zato što on nije usvojen danas, trebaju nastaviti podržavati taj zakon i pokazati da i njima nije bio cilj da se blokira implementacija izbornog rezultata ili odlože izbori, kao što su tvrdili oni koji su bili protiv zakona“, navodi Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Šta im je bio cilj, bošnjački delegati danas nisu htjeli da kažu. Po već ustaljenoj praksi, članovi SDA zaobišli su govornicu, a to su učinili i SBB-ov Fahrudin Radončić i DF-ov Sifet Podžić.