U centrima za socijalni rad potrebna edukacija

21:16, 25.09.2017.
Thumbnail

Trostruko čedomorstvo u porodici Bogojević kod Doboja, djevojčicu iz Dervente silovali otac i brat, to su samo neki događaji o kojima još bruji  dobojska regija, a za koje je javnost  kao krivce targetirala Centre za socijalni rad.

Derventski ni danas o tome ne želi da govori. U Doboju priznaju samo dio krivice. Demantuju da im se porodica Bogojević obraćala  za pomoć, ali ne poriču da su zakazali na terenu.

„Samo možemo govoriti eventualno o nedostatku informacija sa terena, jer onog momenta kada nam je slučaj ili kada nam je na bilo koji način dostavljena informacija, naši socijalni radnici su istog momenta na terenu“, rekla je  Olivera Nedić, direktorica Centra za socijalni rad Doboj.

Nisu samo informacije problem. Da se greške dešavaju  i da im je potrebno obrazovanje, pokazalo je istraživanje OSCE-a. Najslabija karika su upravni postupci. Centrima fali  pravnika, papostupke vode  socijalni radnici i u nedostatku pravnog znanja griješe.

„Najčešće što koriste pojedina dokazna sredstva posebno nakon usmene rasprave a ne daju mogućnost da se u tim pisanim dokazima stranci da se ona izjasni u pogledu tih dokaznih sredstava“, rekla je   Mirjana Rađenović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

U Tesliću priznaju da mjesečno dobiju bar četiri žalbe na svoja reješenja. Najčešće  zbog prava na tuđu njegu i pomoć.

„Uglavnom se dešavalo o nekim proceduralnim greškama, nije se radilo o nekim značajnijim greškama koje bi uticale na samo ostvarivanje prava, tu se može desiti da nedostaje neka dokumentacija“, rekla je  Tanja Markočević iz Centra za socijalni rad Teslić.

Iako su ispunili salu, o svojim greškama progovorili su samo rijetki predstavnici centara za socijalni rad.  Obuka, koju su za socijalne radnike  osam centara iz regije organizovali OSCE i ministarstvo zdravlja, trebalo bi da smanji propuste i korisnicima donese bolju uslugu.