U BiH se uvozi više luksuzne robe

20:50, 15.01.2018.
Thumbnail

Za bogate, po običaju, nema krize - u Bosni i Hercegovini je prošle godine potrošeno više novca za uvoz nakita, satova i automobila u odnosu na 2016. godinu, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje.

Ovo je samo dio trenda koji pokazuje da će skupa roba uvijek naći mušterije.

"Kad je u pitanju uvoz zlata, ostalih plemenitih metala i draguljarskih predmeta, uvezli smo u BiH negdje otprilike oko 8,3 miliona KM, što je za oko 1,4 miliona više u odnosu na godinu dana ranije, odnosno 2016. godinu", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uvoz nakita je porastao za skoro 20 odsto, ali u Upravi vjeruju da ne mora biti u pitanju potrošački  "bum", nego efekat bolje kontrole granica. Osim nakita, skupocjeni automobili su uobičajena meta građana dubljeg džepa. Ukupno šest četvorotočkaša uvezenih u BiH prošle godine je koštalo više od 250 hiljada maraka, a među njima je neprikosnoven Ferari 488 Spajder, koji je sa PDV-om plaćen vrtoglavih 452 hiljade maraka - daleko najviše u posljednje četiri godine. Bosna i Hercegovina uglavnom proizvodi robu široke potrošnje i uvozi većinu luksuznih predmeta, ekskluzivne marke poput Mercedesa i Roleksa da ne spominjemo. Ali, od dodatnih troškova, kupci plaćaju samo carinu i porez na dodatnu vrijednost. Ipak, preko "poreza na luksuz", i država bi mogla da ubere dodatnu korist, smatraju ekonomisti.

"Diferencirana stopa PDV-a ne bi bila po mom mišljenju rješenje za taj problem, već bi daleko bolje bilo da se uvedu akcize za luksuznu robu. Znači da se luksuzna roba dodatno oporezuje akcizama.  Ovo bi bile akcize, koje bi praktično, njihov teret bi snosili samo oni koji imaju najviše novca. Ko ima para da da 100 hiljada evra za neki automobil, zašto ga ne oporezovati dodatno", kazao je Rade Šegrt, urednik portala "SWOT.ba".

Različite stope PDV-a za različite proizvode ostavljaju prostor za malverzacije, pa bi ciljano oporezivanje bilo bolje rješenje, kaže Šegrt. Ovaj porez postoji u većini evropskih zemalja, pa iako su svi u BiH već pomalo "alergični" na samu pomen akciza, njih bi plaćali samo kupci luksuzne robe, čime bi socijalna pravda - koliko-toliko - bila zadovoljena.