U Banjaluci se mjesecima ne mjeri zagađenost vazduha

21:40, 15.01.2018.
Thumbnail

U Banjaluci se mjesecima ne mjeri zagađenost vazduha. Sezona grijanja je na vrhuncu, radi Toplana, lože se ugalj i drva, a količina štetnih materija se ne mjeri od 1. jula.

Pojedini odbornici su tražili odgovore o kvalitetu vazduha ali ih nisu dobili. Osim ako - nema mjerenja nema ni podataka, može da bude odgovor.

"Neke stvari su zaista prioriteti, kao što je kvalitet vazduha koji udišemo i ne smijemo dopustiti da nam birokratija određuje da li ćemo mjeriti kvalitet vazduha ili ne. To je jedna stvar, a druga stvar je ta da se u svim drugim gradovima i u BiH i u RS ovaj kvalitet mjeri, da građani znaju da se ponašaju shodno tome kakav je zrak vani", rekla je Mirna Savić-Banjac, odbornik NDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Za mjerenje kvaliteta vazduha su nadležni Republički hidrometeorološki zavod i lokalne zajednice. Iznenađuje da u najvećem gradu Srpske ni jedni ni drugi nemaju čime da mjere kvalitet vazduha. U Zavodu kažu da im je jedini mjerač u kvaru a da za novi nemaju para jer košta više od 100 hiljada maraka. Ništa više nije mogao da kaže ni gardonačelnik. Osim da se nada trećoj sreći sa javnim nabavkama.

"Nama su dvije javne nabavke u toku 2017. godine pale, jer se mjerenje zagađenja vrši po principu tendera, firma koja dobije na tenderu. Nama je dva puta pao tender javnih nabavki za mjerenje zagađenja, i moramo ga treći put ponoviti", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Dotad, stižu uvjeravanja da nova toplana neće dodatno zagaditi vazduh jer radi na biomasu a ne na mazut. Međutim, bez mjernih stanica o tome može samo da se nagađa. Ekolozi kažu da je u 2018. takav nemar za vazduh neshvatljiv.

"Znamo da je i povećan broj individualnih ložišta koji koriste loš ugalj sa jedne strane, povećan je broj korištenja motornih vozila u Banjaluci, ima negdje oko 80.000 registrovanih motornih vozila, Toplana takođe doprinosi, ali kažem vam - nemamo osnovnog mjerenja, a kako da utvrdimo koji dio na šta spada od aerozagađenja", rekao je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Banjaluka, doduše, nije u rangu Zenice ili Sarajeva ali to ne znači da ne treba da se povede računa o kvalitetu vazduha. Da je užasno loš u BiH, izvještavao je i BBC.  Na sve to, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je, po zagađenosti vazduha, od BiH gora jedino Sjeverna Koreja.