U Banjaluci obilježena godišnjica NATO bombardovanja u Srbiji

20:41, 24.03.2018.
Thumbnail

Pamtimo naše žrtve i kobni 24. mart – poručili su to građani i porodice poginulih na obilježavanju 19 godina od prvih sirena za opasnost i stradanja Srba u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije. Na pomenu žrtvama u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, molili su se samo za jedno – da se to nikada ne ponovi.

Srbi s obe strane Drine ne treba da zaborave nevine žrtve, 2 500 poginulih civila i oko 1. 000 policajaca i vojnika – napominju to i iz sabranja Baštionik. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da naročito treba imati u vidu da su svi sporazumi vodili mirnom rješenju 90ih godina, ali da je zločin nad Srbima bio jedini cilj agresije.

"To je isto jedan udar na srpski narod ničim izazvan i to pokazuje koliko su ti, ja bih rekao naši neprijatelji, zločesti, i koliko neće da nas ostave na miru. Dakle, problematika samog bombardovanja po pričama njihovim je agresija na Kosovo, što nije tačno. Kosovo je teritorijalni dio Republike Srbije", kaže Savanović.

"Pamtimo naše žrtve, ali pamtimo i njihove dželate. Kada to pamćenje prijeđe u kolektivno, nacionalno pamćenje, onda će nam zasigurno pomoći da u budućim vremenima donosimo prave odluke vezane za srpski narod, integrisanje u saveze koji nas, očigledno, sve više pritiskaju" kaže Predrag Adamović iz udruženja Srbsko Sabranje Baštionik.

NATO je na Srbiju bacio najmanje šest tona osiromašenog uranijuma za 78 dana bombardovanja. Obustavljeno je tek 10. juna, potpisivanjem sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.