Tvrdnje Sirijca uhapšenog u Crnoj Gori: Al Kaida ovdje ima svoju ćeliju

14:06, 23.01.2016.
Thumbnail

Turska ambasada potvrdila je i zvanično identitet stranca koji se od ljetos nalazi u pritvoru zbog lažnog pasoša, a koji tvrdi da bježi od Al-kaide, koja svoju ćeliju ima i u Crnoj Gori.

Njegovo pravo ime nije Ali Ilhan Ismail (iz Sirije), već Jusuf Celaletin Biceru.

Rođen je u Istanbulu 12. januara 1960. godine i državljanin je Turske.

Sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić je ovog 56-godišnjaka osudila na sedam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja isprava, a kazna mu ističe 6. Februara, prenose podgorički mediji.

Tokom sudskog postupka bilo je oprečnih informacija o njegovom porijeklu te da je često mijenjao slike na ličnim dokumentima.

On je ranije pojasnio da je tako morao da uradi jer ga, kako tvrdi, traže Al-kaida i ISIL, koji su mu navodno ubili cijelu porodicu.

"Ja sam Sirijac i imam samo jedan cilj, da sačuvam izbjeglički status sve dok se rat ne završi u Siriji, a nakon toga želim ići u Hag da svjedočim, jer znam ko su ubice, mogu ih identifikovati jer su ubijali na području Sirije pred mojim očima", kazao je ovaj Sirijac sa turskim državljanstvom.

U Crnoj Gori, kako je naveo, postoji ćelija Al-kaide.

"Ako saznaju da sam ovdje, nakon što sam dao turski identitet, nalazim se na njihovoj listi. Moja porodica i ja u Siriji smo se borili za ljudska prava, radili smo za Crveni krst i zbog toga smo se i našli na spisku Al-kaide", kazao je Bicer.

U optužnom prijedlogu se navodi da je lažni pasoš na ime Veli Ayda Osman upotrebio i prilikom ulaska u Ukrajinu, gdje je, kako kaže, boravio 90 dana. Sa istim pasošem pokušao je da uđe u Crnu Goru, gdje je doputovao letom iz Harkova, ali je na tivatskom aerodromu uhvaćen.

On je rekao i da mu je turska vlada 2002. godine dala turski identitet kako bi ga zaštitila i konstatovao da se nije mogao utvrditi njegov identitet jer se ne nalazi na spisku Interpola.

Suđenju je juče prisustvovao predstavnik UNHCR Slobodan Raščanin. Oni su za ovaj slučaj saznali preko medija.