Tužilaštvo i odbrana Ratka Mladića podnijeli žalbe na presudu

21:08, 22.03.2018.
Thumbnail

Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je danas žalbu na presudu bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske što je u skladu sa rokom koji odbrana imala na raspolaganju sa obzirom da je presuda izrečena 22. novembra.

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog vijeća da ispravi sve pravne i činjenične greške /errors of law and fact/, da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne.

U podnesku se podsjeća da je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice i osuđen na doživotnu robiju.

Odbrana traži i dodatno vrijeme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i prije izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Advokati naglašavaju da se svi navodi presude mogu osporavati ili preispitati.

"Zbog nekorketnog načina na kojima Sudsko vijeće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtjev Tužilašptva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtjev odbrane koji je odbačen", navodi se u podnesku.

U podnesku koji su potpisali advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić navodi se da se žalba zasniva na više pitanja uključujući greške Sudskog vijeća, koje se odnose na proceduru i na tumačenje optužnice.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog vijeća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

"Obim i veličina grešaka u presudi su bez presedana", navodi se u žalbi.

Žalba tužilaštva

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na dio presude kojom je general Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet opština u BiH.

Riječ je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića /75/ osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština /Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i foča tokom rata u BiH/.

(Srna)