Turska počela izgradnju najdužeg visećeg mosta na svijetu VIDEO

15:26, 19.03.2017.
Thumbnail

U subotu su u Turskoj počeli radovi na mostu za koji se tvrdi da će biti najduži viseći most na svijetu. Prostirat će se preko moreuza Dardaneli u zapadnoj Turskoj između Egejskog i Mramornog mora.

Kako piše AFP, projekt bi trebao biti završen 2023. godine kada bi se preko ovog mosta dužine 2.023 metra između dva nosiva stuba trebalo protezati šest saobraćajnih traka. Ovaj viseći most koji će povezati Evropu i Aziju preuzet će titulu najdužeg od japanskog mosta Akaši Kaiko dugog nešto manje od 2.000 metara.

Svečani početak gradnje ozvaničen je na proslavi 100. godišnjice osnivanja moderne republike Turske, za šta ovaj narod može zahvaliti Mustafi Kemalu Ataturku.

Subotnjoj ceremoniji je sa azijske strane prisustvovao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a sa evropske premijer Binali Jildirim.

"Ovaj most će biti broj jedan u svijetu. Povezivat će Evropu i Aziju", kazao je Erdogan.

Most gradi konzorcij tuskih i južnokorejskih firmi Limak, Japi Merkezi, Daelim i SK.

Most koji će nositi naziv Čanakale 1915, u čast bitke za Dardanele koji se tako zovu na turskom jeziku, koštat će više od 10 milijardi turskih lira (2,76 milijardi dolara).

Ovaj građevinski poduhvat dešava se u jeku kampanje za referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti u Turskoj, zakazan za 16. april.

(Klix.ba)