Turčin u avionu izazvao uzbunu, Armija SAD angažovala dva F-22

11:17, 20.05.2017.
Thumbnail

Vojska SAD poslala je dva borbena aviona vazduhoplovnih snaga da doprate putnički avion "Amerikan erlajnsa" do Međunarodnog aerodroma u Honoluluu na Havajima.

To se dogodilo nakon što je u tom avionu prijavljen incident u koji je bio umiješan turski putnik, saopštili su zvaničnici.

"Avioni F-22 ispratili su putnički avion do aerodroma u skladu sa procedurom unutrašnje odbrane. Lokalna policija je odgovorila čim je civilni avion sletio", rekao je portparol američke vazuhoplovne komande Dejv Benam.

FBI, vojska i američka avio-kompanija za sada nisu precizirali koje vrste je bio incident do kojeg je došlo u putničkom avionu, ali su lokalni mediji prenijeli da je jedan putnik pokušao da silom uđe u pilotsku kabinu aviona koji je iz Los Anđelesa letio na Honolulu.

Problematičnog putnika su smirili jedan policajac van dužnosti, te ostali putnici i članovi posade, a avion je bezbjedno sletio u 11.35 sati po havajskom vremenu, naveli su zvaničnici.

U incidentu niko nije povrijeđen.

Federalne vlasti pripremaju tužbu protiv turskog državljanina Anila Uskanila (25) zbog ometanja posade, rekao je specijalni agent FBI Pol Delakort u Honoluluu.

Na pitanje da li je Uskanil pokušao da provali u kokpit, on je rekao da je Turčin bio u prolazu između sjedišta sa "nejasnim motivima".

Policija na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu saopštila je da je Uskanil priveden, ispitan i pušten nekoliko sati ranije, nakon što ga je obezbjeđenje na tom aerodromu spriječilo da izađe na vrata terminala koja vode na pistu.

On je taj potez obrazložio time da je "krenuo na pogrešan izlaz, jer je bio u pripitom stanju", ali policija navodi da nivo njegove alkoholisanosti nije bio visok.

U avionu "Amerikan erlajnza", u koji se Turčin ukrcao par sati kasnije, nalazio se 181 putnik i šest članova posade.

(B 92)