Tlo se smirilo, u opasnosti spomen kosturnica na Tjentištu

19:51, 04.02.2018.
Thumbnail

Spomenik je na sigurnom, ali je partizanska spomen kosturnica u opasnosti- prvi su nalazi analize tla koju su izvršili stručnjaci Insituta za urbanizam i građevinarstvo i HE na Trebišnjici.

Najvažije je da se tlo smirilo, a dok se ne uradi plan sanacije klizišta interventno će se sanirati postojeći odvodni kanali ispod spomenika i kosturnice.

"Koliko sutra ćemo izvjestiti i donijeće se odluka o timu koji će raditi i koji će biti nosilac posla. U svakom slučaju, bilo kakvu prognozu u finansijskom smislu je u ovom momentu nezahvalno davati", rekao je direktor Instituta za urbanizam, građevinarastvo i ekologiju RS Stevan Jovanović.

Sanacija kratera prečnika stotinak metara biće veoma zahtjevna. Potrebno je ukloniti odronjenu zemlju i nakon toga uzbrdici kojom vode stepenice u obliku osmice, odnosno violine, vratiti nekadašnji izgled. Veoma je važno naći projektnu dokumenatciju spomen kompleksa.

"Trenutno tražimo projekat, pošto je dobar dio dokumentacije Nacionalnog prak uništen u proteklom ratu", direktor NP „Sutjeska Dejan Pavlović.

"Pogledaćmo da li je imamo u svojoj arhivi, ako ne, tragaćemo u Sarajevu, Beogradu", načelnik urbanizma opštine Foča Mensud Jahić.

Zastrašujući prizor ogromnog kratera na svega petnaestak metara od spomen kosturnice potresao je mnoge poštovaoce partizanske borbe. Poruke podrške upravi parka stižu iz svih zemalja nekadašnje Jugoslvije, ali i svijeta.

"Prvi pozivi koje smo juče imali bili su potomci Dalmatinske brigade. Bukvlano iz čitavog svijeta, interesovanje je veliko, ljudi se stavljaju na raspolaganje, da li finasnijski ili da se dođe lično", rekao je direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Spomenik je danas obišla i delegacija Subnora BiH, a pomoć u sanaciji je ponudila i opština Goražde.