Trojici pripadnika Armije BiH 17 godina zatvora

16:48, 13.10.2017.
Thumbnail

Sud BiH osudio je trojicu bivših pripadnika Armije BiH na ukupno 17 godina zatvora za zločin počinjen 1993. godine nad civilima hrvatske nacionalnosti u Mostaru.

Enes Ćurić osuđen je na pet, a Ibrahim Demirović na 10 godina zatvora zbog učešća u protivzakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad hrvatskih civila u Bijelom Polju kod Mostara, dok je Habib Čopelj osuđen na dvije godine zatvora za nečovječno postupanje prema zarobljenicima.

Demirović je osuđen i za silovanje zaštićene svjedokinje "B", dok su istom presudom Samir Kreso i Mehmed Kaminić oslobođeni krivice.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da je van razumne sumnje dokazano da su Ćurić, Demirović i Čopelj odgovorni za izbor većeg broja civila iz Osnovne škole u Potocima /opština Mostar/ koji su odvedeni na Hidroelektranu Mostar kao živi štit.

Prema prvostepenoj presudi, Ćurić i Demirović su proglašeni krivim i za odvođenje 12 zatvorenika na prisilni rad na brdo Ćućurak, gdje su ubijena tri civila.

Gluhajić je rekao da je nesporno dokazano da su Ćurić i Demirović učestvovali u odvođenju zatvorenika na kopanje tranšeja, na prve linije odbrane.

U presudi je navedeno da je Ćurić kriv jer je učestvovao u hapšenju civila. Sudsko vijeće nije prihvatilo stav odbrane da su civili sklonjeni radi bezbjednosti. Po ovoj tački optužnice, Demirović i Kreso su oslobođeni krivice.

Ćurić je, prema presudi, odgovoran i za odvođenje četiri žene na izvlačenje ranjenika iz Neretve, prenosi Birn.

"Van razumne sumnje je dokazano da je Demirović počinio silovanje svjedokinje `B`. Ona je detaljno opisala izvođenje iz škole i Demirovićevo postupanje. Izjave ostalih svjedoka su saglasne sa njenim iskazom", izjavio je Gluhajić.

Govoreći o Čopelju, predsjedavajući Vijeća je istakao da je dokazano da je optuženi zatvorenika Stanislava Krezića zatvorio u napuštenu kuću, te mu naredio da prebacuje pijesak iz jednog ćoška u drugi, usljed čega je trpio snažnu bol i danima iskašljavao prašinu iz usta.

Optuženi Kreso je ovom presudom oslobođen optužbe da je učestvovao u zarobljavanju sanitetskog osoblja Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u Bijelom Polju. Kako je pojašnjeno, Tužilaštvo nije dokazalo njegovu ulogu u tome.

"Kaminić se oslobađa krivice da je došao u prostorije škole u Potocima, te u hodniku snažno udario duševnog bolesnika Marka Zovku. Svjedoci su davali različite izjave ili nisu uopšte govorili o tome. Vijeće nalazi da nije saslušan ni sam oštećeni", objasnio je Gluhajić.

Ćurić i Demirović su ovom presudom oslobođeni krivice za odvođenje četiri djevojke na čišćenje kuća. Demirović je oslobođen i optužbe da je u školi konopcem i loptom prijetio zarobljenicima.

Ćuriću i Demiroviću su određene mjere zabrane nakon izricanja prvostepene presude.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Srna)