Trninić: Željezničari nemaju razloga za štrajk

15:19, 14.09.2017.
Thumbnail

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ocijenio je da radnici preduzeća "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ nemaju razloga da štrajkuju glađu jer im se plate redovno isplaćuju i pozvao ih da se vrate na posao.

Trninić smatra da je štrajk koordinisana akcija te da su ljudi politički izmanipulisani.

"Ovo nije štrajk, jer on podrazumijeva da se odvija po određenim procesima i zakonskim odredbama, a nijedna odredba nije ispoštovana, te štrajk nije opravdan", rekao je Trninić i ponovio da neće posjetiti štrajkače.

On je naveo da od zaostalih obaveza prema radnicima u ovoj godini preduzeće "ŽRS" ima isplatu dva topla obroka i četiri prevoza, te da je procesom restrukturisanja predviđena isplata svih obaveza prema zaposlenima.

On je štrajkače pozvao da ne ugrožavaju svoje zdravlje, ali i svoje porodoce, te da se vrate na posao.

"Uvjeren sam da ćemo procesom restrukturisanja postići da već naredne godine imamo preduzeće koje će dobro ili sasvim drugačije funkcionisati", rekao je Trninić.

On je naveo da proces restrukturisanja preduzeća ide u dobrom smjeru i da su u pripremi i određena zakonska rješenja koja bi trebalo da omoguće da se uđe u čitav proces.

"Posalli smo nadležnim institucijama i ministarstvima, čije nam je mišljenje potrebno, na pregled i usaglašavanje i čim dobijemo ta mišljenja uputićemo u proceduru prema Vladi dva zakonska rješenja, od kojih je i zakon o rješavanju viška zaposlenih u preduzećima koji su u procesu restruktuiranja u skladu sa Zakonom o stečaju", rekao je Trninić.

(Srna)