Trninić za ATV: Problem viška radnika u Željeznicama biće riješen bez otkaza!

19:15, 09.04.2018.
Thumbnail

"Neće biti otpuštanja radnika u Željeznicama Republike Srpske", tvrdi za ATV ministar saobraćaja.

Neđo Trninić objašnjava da plan koji je dogovoren sa Svjetskom bankom, a koji je bio uslov za kredit od 100 miliona maraka, može da se realizuje samo odlascima u penziju i stimulativnim otpremninama. Do kraja godine, uprava tog preduzeća treba da se riješi viška od 300 radnika. 124 sigurno ide u penziju, a za ostatak treba naći rješenje.

Željeznicama ovih dana kruži anketni listić sa uslovima za dobrovoljni odlazak u penziju. Trenutno je prikupljeno 95 potpisa. "Čak i da na to pristane dovoljno radnika, pozajmica za otpremnine od Vlade ovaj put neće stići", poručuje Trninić. Za to se čeka kredit.

"Efektivnost kredita mi očekujemo u šestom mjesecu, ako sve bude u redu. Normalno, gore, imamo proceduru u Savjetu ministara.U međuvremenu, nemamo toliku navalu da nam predstavlja problem novac za otpremnine, jer Željeznice mogu to da servisiraju i iz svojih sredstava", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

"Uprava ne može da privoli radnike na otpremnine od tri do tri i po hiljade maraka", poručuju u Sindikatu saobraćaja i transportne djelatnosti. Čak ni za to, tvrde, nema para. Po njihovoj računici, nijedna marka od kredita Svjetske banke neće otići na otpremnine.

"Sama činjenica da je dug prema radnicima 84 miliona maraka, gdje ulazi i 10 miliona konsultantskih firmi, tu dolazimo na cifru od 93,4, miliona maraka. Plus pet miliona koje su posudili od Vlade za penzionisanje u decembru. Sama matematika i računica je jasna, da je tih sto miliona već utrošeno", rekao je Boris Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti u ŽRS

Dok ministar saobraćaja poručuje da više nema pozajmica iz Vlade Srpske, ministar rada tvrdi drugačije. Odgovara da za radnike mora da se nađe prelazno rješenje dok ne stigne kredit, makar Vlada ponovo intervenisala.

"Budite sigurni da će to Vlada Srpske uraditi, po cijenu da kažem, neke pozajmice iz Vlade RS dok ova sredstva ne budu operativna od Svjetske banke. Prema tome, neće tu biti zastoja i s pravom se može reći da ti ljudi ne treba da brinu, sve će biti onako kako je dogovoreno", izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Planom restrukturisanja Željeznica, uz reorganizaciju i modernizaciju, predviđeno je i smanjenje broja radnika.

Do kraja ove godine, Željeznice bi trebalo da se riješe viška od 300 radnika. Do 2021.godine u tom preduzeću bi trebalo da radi 2100 ljudi. Uslov Vlade je da, nakon restrukturisanja, Željeznice konačno počnu da posluju pozitivno.