Trninić: Razvoj vazdušnog saobraćaja doprinosi ekonomskom razvoju

14:41, 04.05.2018.
Thumbnail

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas na Jahorini da razvoj vazdušnog saobraćaja u Srpskoj doprinosi njenom ekonomskom, privrednom i turističkom razvoju.

Trninić je na trećem "Jahorina ekonomskom forumu" naveo da je vazdušni saobraćaj u Republici Srpskoj stagnirao dugi niz godina, te da je Vlada prošle godine ukazala da je takvo stanje neodrživo i krenulo se sa dodatnim investiranjem u banjalučki Aerodrom.

"Vlada Republike Srpske uložila je znatna sredstva i sada je to za naše prilike sasvim solidan aerodrom. Neki objekti su završeni, kupljena je određena oprema", naveo je Trninić na panelu "Turizam - unapređenje ponude kroz regionalnu saradnju i poboljšanje usluga avio-saobraćaja".

Prema njegovim riječima, značaj banjalučkog Aerodroma prepoznala je i Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja će sljedeće godine investirati u određene objekte za smještaj carine, granične policije i inspekcije, tako da će to biti sasvim dobro opremljen aerodrom, primamljiv za avio-operatere i njihove klijente.

"Imali smo veliki pritisak, prije svega naših privrednika, Privredne komore Republike Srpske, jer je pokazana velika potreba za ovim vidom saobraćaja", naveo je Trninić i dodao da su za vazdušnim saobraćajem veliku potrebu iskazali i ljudi sa ovih prostora koji rade u inostranstvu, te tur-operatori.

Podsjećajući da je u proteklom periodu sa banjalučkog Aerodroma postojala samo jedna redovna avio-linija sa Beogradom, i to tri puta sedmično, Trninić je najavio da bi od jeseni trebalo da funkcionišu i niskotarifne linije za određene destinacije u Evropi - dvije po dva puta sedmično.

Trninić je konstatovao da su postojali ograničavajući faktori zašto se ranije nije išlo u razvijanje avio-saobraćaja u nekim drugim pravcima, iako su postojale mogućnosti.

(Srna)