Trninić: Autoput Sarajevo- Beograd neće biti izgrađen ako to ne dozvoli Republika Srpska

19:56, 21.05.2018.
Thumbnail

Autoput Sarajevo- Beograd neće biti izgrađen ako to ne dozvoli Republika Srpska.

Tako je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić odgovorio na jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića, poslije sastanka sa predsjednikom Turske Tajipom Erdoganom,  da će na ljeto biti raspisan tender za izgradnju autoputa  do Sarajeva preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Pismo namjere koje su juče potpisali državni ministar saobraćaja i transpota Ismir Jusko i turski ministar Ahmet Arslan kosi se sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hecegovine, poručuje Trninić.

"Ja nisam protiv infrastrukturnih projekata bilo gdje. Podržao bih svaki jer je to sigurno u korist građana. Ali kada se tiče infrastrukture kroz Republiku Srpsku, niko, pa ni Republika Turska nema pravo, niti nivo BiH u ime RS da donosi prioritete niti bilo šta, niti bilo kakve druge planove", kazao je Trninić.

vlcsnap-2018-05-21-19h53m02s992

Nije tačno jasno o čemu je Izetbegović juče govorio, jer Ismir Jusko kaže da još ništa nije odlučeno i da se o svemu moraju izjasniti entiteti. Kreditno zaduženje pada na leđa oba entiteta,  pa tako moraju donijeti zajedničko rješenje. Sastanak sa ministrom Turske tek očekuje. Ono što ne ide tome u prilog je to što se bliže izbori u Turskoj.

"Meni trebaju odgovori na ova pitanja: na koji ćemo način finansirati oba kraka, koji kredit, na koju dužinu, koji period otplate? Sve ono što nama u stvari treba da bi ja to mogao predočiti Savjetu ministara i da bi mogao predočiti zakonodavnoj vlasti. I da znamo koja nam je dinamika nakon toga", izjavio je Ismir Jusko, ministar saobraćaj i transporta BiH.

Put do Sarajevo preko Bijeljine već u početku nije bio po volji Vlade Srpske jer su  imali drugi strateški plan kako najbolje povezati Republiku Srpsku sa Beogradom. Zato su predlagali samo trasu  do Sarajeva preko Višegrada i Rogatice. Južna trasa bila je u planu i drugom entitetu, ali preko Višegrada i Goražda. Ukupna dužina saobraćajnog prstena bila bi 350 kilometara od čega 270 km na teritoriji BiH.