Trebinjski potomci boraca iz I sv. rata ljuti, Stepa seli u sporednu ulicu

20:45, 10.01.2018.
Thumbnail

Baš u godini kada se slavi stogodišnjica od oslobođenja Trebinja srpski vojvoda Stepa Stepanović izgubio je svoju ulicu. Jedna od glavnih trebinjskih ulica zvaće se 9. Januar, a ime srpskog vojvode nosiće neka od nezavršenih i ulica bez naziva.

Prema riječima gradskih otaca srpski vojvoda Stepa Stepanović dobiće neku od sporednih ulica ovdje u krugu bivše trebinjske kasarne.

Ta vijest najviše je iznenadila potomke i poštovaoce boraca iz Prvog svjetskog rata pa su već zakazali sastanak udruženja. Kažu nemaju ništa protiv 9. Januara ali neće dozvoliti da tabla sa imenom srpskog vojvode bude tamo gdje je niko ne vidi.

"Treba biti neka značajna, da li će ona biti u ovom ili onom dijelu grada to je stvar stručnih službi. Sporedna i u kom slučaju mislim da to nije bila sporedna ličnost", rekao je predsjednik Udruženja "1912-1918 Trebinje" Vujadin Vuković.

Ni Trebinjcima ne odgovara da vojvodino ime nosi ulica kojom slabo ko prolazi. Prsjećaju se Stepinih zasluga u Prvom svjetskom ratu.

A odlučiće nadležna komisja i to do kraja mjeseca, kaže gradonačelnik. Prije dva dana Luka Petrović se pohvalio da će ispoštovati predsjednikove želje i jednoj od glavnih ulica promjeniti naziv. O Stepi ni riječi.

"Ova ulica je najvažnija i po institucijama koje su smještene u gradu Trebinju i u tom smislu ovo smo uputili u sklupštinsku proceduru i komisiji koja je nadležna za davanje imena ulica i trgova", rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

U dosadašnjoj Stepinoj ulici nalaze se najznačajnije republičke i gradske institucije. Tu su Elektroprivreda, Regulatorna komisija za energetiku, studentski centar, Policijska uprava, a uskoro će biti i palata pravde.